fredag 29 oktober 2010

Jag tävlar!

Hittade en tävling hos Tårtspecialisten om ett jättefint muffinsträd.

Man ska berätta vilken som är ens favoritkladdkaka på kladdkakan.se.
Bland allt gott som fanns där föll mitt val på kladdkaka med daim.

Bilden är lånad från kladdkakan.se



Tävlingen hittar du här hos Tårtspecialisten


onsdag 27 oktober 2010

Påminnelse för mera kommentarer!

Ni glömmer väl inte lämna en kommentar så jag får veta vem som läser det jag skriver.
Ser på statistiken att det är betydligt fler nu än tidigare.

Det är så kul med kommentarer!

The ultimate chocolate chip cookie

Att bläddra i Sommarens söta av systrarna Eisenman nu när det är höst/vinter käns inte det minsta konstigt.
Att titta på bilderna och drömma sig bort till sol, grönt gräs, blommor, värme och saft och bullar i bersån är inga problem.
Sen är det ju så att man kan äta kakor på vinter också.

Mitt senaste bak ur denna bok är dessa kakor och jag kan lova att de är hur goda som helst, trots att de kanske blev lite för välgräddade.
Min 4 åring kunde nog ha ätit upp hela burken om hon fick.


The ultimate chocolate chip cookie   ca 24 kakor

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200 - 250 g mörk choklad (60-70% kakao)

Värm ugnen till 175°
Rör ihop smör, farinsocker och strösocker.
Tillsätt ägg och gula.
Blanda torra ingredienser och rör ner till en deg.
Hacka chokladen grovt och tillsätt.


Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 17 minuter.
Låt svalna lite på plåten innan de får kallna helt på galler.


Vill man ha chokladkakor istället kan man göra Double Chocolate Chocolate Chip Cookie.
Då tillsätter man 150 g smält choklad efter ägget och äggulan.
Sedan tillsätter man de torra ingredienserna som vanligt.
Ta istället för bara mörk choklad 100 g vit och 100 g mörk choklad.

Jag följde grundreceptet med hackade ner 100 g Marabous vintervit och 100 g Marabous premium 70 %
Gott!

För övrigt så finns det en bok för denna årstid också.
Har bara lånat den på biblioteket, men skulle gärna ha den på min "kokboks hylla" i köket.
Oj så mycket läckert det finns i den att baka och koka ihop till julens alla tillfällen.
Kanske något att önska i julklapp eller när jag fyller år.

Bloggutmaning!

Har fått ett mail från Göteborgskex om en bloggutmaning.
Den går ut på att hitta nya, goda och spännande smaker.
Självklart nappar jag på det!

Sen ska man komponera ihop något gott att lägga ovanpå, det måste innehålla ost annars är det fritt fram.

Man får även ta hjälp av sina läsare, så sitter ni inne på den mest fantastiska smakkombinationen så tveka inte, lämna en kommentar eller skicka ett mail!!

Blev ni sugna på ost och kex nu?

Håll utkik, det kommer att komma en tävling här på bloggen där man kan vinna ena delen av den kombinationen.

tisdag 26 oktober 2010

Testpilot Skogaholmisar

Jag är testpilot på Smartson.
Där hade jag anmält mig till att testa ett nytt bröd från Skogaholm.
För någon vecka sedan kom ett litet mail där det stod att jag hade blivit uttagen som testpilot på Skogaholmisar.
Kul och spännande!




Bilden är lånad från www.Skogaholm.se


Jag bloggar hos Smartson om detta test, men kommer även att skriva lite här på min egen blogg.
Om du kikar runt på sidan så kan du se vad alla andra testpiloter haft för åsikter om brödet, vi är totalt 3000 stycken som testar just detta.

Sedan finns det även många andra test och resultat osv att kika på hos smartson.

Kanelbullar med plusmeny

Bakade bullar igen häromdagen.
Känns som att jag gör det för jämnan, kanske skulle jag slå på och baka av mer än 1/2 liter nästa gång.

Jag brukar ju alltid baka av receptet på mjölpaketet, men denna gång blev det en halvliters deg med plusmeny.
Lite mer av det mesta och så ägg.
Receptet kommer från min nyaste bok från IKEA Hembakat är bäst


Resultatet blev en härlig deg, lagom lös och god smak. (kan även bero på att jag fick baka utan att springa mellan barnen och en massa annat så att degen hinner bli överjäst osv..)


Man trots denna lite större deg fick jag endast ut 32 bullar.
Så modellen var storleken större.
Jag la dem i formar med förhoppningen att de inte skulle rinna ut över hela plåten.
Fungerade sådär!

Min sambo passerade och tittade in i ugnen med en enda kommentar; "jag gillar storleken på dina bullar idag"

Ja det kan jag tänka mig, men inte så kul då de kommer vara slut snart igen.

Marabous chokladkod

Ett kul tips!

Marabou kan man nu testa sin chokladprofil och få fram en chokladkod.
Testa du med genom att klicka här så kommer du direkt till testat.

Resultatet om min personlighet stämde rätt bra, fast jag vet inte om Dajm är min absoluta favorit.


måndag 25 oktober 2010

Nya pastafärger

När jag beställde från Strössel och Annat sist köpte jag några nya pastafärger.

Måste verkligen rekommendera dessa.
Det är de från KageButikken och jag tycker det blir en jättefin färg av dem och de är väldigt dryga.


Jag köpte Dusky pink, Apricot och Grape violet.


Lite bilder på färgerna i verkligheten kommer om en vecka då doptårtan ska levereras.

lördag 23 oktober 2010

Marabous Vintervit

Jag måste ju nästan alltid testa nya saker.
Är helt enkelt för nyfiken för att låta bli.

Idag fick Marabous nya choklad följa med hem.
Vit choklad med smak av vanilj.



Mitt betyg:
God smak av vanilj, smakar mycket vit choklad.
Blir lite maffig att äta som den är, men det är klart en eller två bitar slinker med lätthet ner.
Men kanske att den kan passa bra i något gott man kan baka.
Vi får se hur det blir.


Vi har ju fått lite snö inatt så jag passade på att fota ute i snön.

fredag 22 oktober 2010

Helgläsningen är räddad!

För en tid sedan vann jag tillsammans med 23 andra bakglada ett andrapris på IKEA Livet Hemma.
Vann gjorde en tårta i form av Ektorps soffa, jättesöt.

Det är klart att första priset på ett presentkort på vitvaror var det som lockade.
Men idag damp det ner ett paket i postlådan.
Och jag måste säga att jag är nöjd med mitt andra pris.

En rosa härlig bakbok med namnet Hembakat är bäst.
Visst är det så.




Bilderna i boken är fina och nytänkande, man har helt enkelt på ena uppslaget fotat ingredienserna på ett fantasifullt sätt. Och på nästa sida finns det färdiga resultatet.
Kul!


Här kan ni kika på bilder från boken.

Nu ska jag kika lite i min nya bok och ladda för Idol.
Samtidigt som det snöar lapphandskar, som snart gett oss ett vitt och fint vinterlandskap utanför fönstret.
Vi eldar en brasa, kokar en kopp te och håller oss inne i värmen ikväll.

Räksoppa med vallmosticks

Såhär på fredagsförmiddagen bjuder jag på en underbart god räksoppa.
Kan verkligen rekommendera den.
Vi hade den som förrätt tillsammans med vallmostick, men den fungerar minst lika bra som ensamrätt, fast då kanske med lite matigare tilltugg, som ett gott bröd tillexempel.

Receptet lärde jag mig på en matlagningskurs. Det finns inga måttangivelser, så man får helt enkelt ta de mängder man tror blir lagom.
Jag har skrivit mina mängder på ett ungefär inom parentes, då jag inte måttat dem är de inte exakta.



Räksoppa (ca 6 förrättsportioner)

Morot - rives (1 st)
Palsternacka - finhackas (1 st)
Scharlottenlök/gul lök - hackas (2 st scharlotten)
Lite lagom vitlök - hackas (1/2 klyfta)
Grädde (ca 5-7 dl)
Kycklingfond (en skvätt)
Hummerfond 8 (en skvätt)
Vitt vin (en skvätt)
Räkor (en djuptallrik)
Några nypor socker
Dill - hackad
konjak (en liten skvätt)

Fräs lök, vitlök och palsternacka i smör.
Häll på grädde och vin.
Tillsätt fonderna.
Smaka av med socker.
Koka ihop, tillsätt motötter och låt sjuda med en liten stund.
Tillsätt räkor och hackad dill, låt allt bli varmt,
Smaka av en sista gång.
Servera!




Vallmosticks 25 st

425 g smördegsplattor
1 ägg - uppvispat
2 msk vallmofrö
2 tsk flingsalt
Lite riven västerbottenost (kan bytas ut till parmesan)

Ugn 225°.
Ta fram och tina plattorna något, kavla sen ut dem på längden så de blir en halv gång så stora, ca 15 x 20 cm.
Pensla plattorna med uppvispat ägg, strö på vallmofrö, salt och ost.
Skär  ut ca 2 cm breda remsor av degen och vrid dem.
Lägg på plåt med bakåplåtspapper.
Grädda i 8-10 minuter, tills de fått fin färg.




Jag hoppas ni inte blir avskräckta av soppreceptet då det inte finns några exakta mått.
Den är verkligen jättegod och väl värd ett försök.

Trevlig helg på er!

onsdag 20 oktober 2010

Äppelmuffins till matfeed







På Matfeed tävlar man om att bli månadens blogg och denna månad är temat äpplen.






Jag har ju bakat upp alla mina "hemäpplen" redan. 
Men jag lägger upp en ny bild på ett par riktigt goda, lite höstiga muffins.
De känns lite matiga med äpplen och nötter i smeten.
Fast de är knappast nyttiga för det.
Men goda.

Så mitt bidrag till Matfeed denna månad blir dessa.
För enkelhetens skull så lägger jag upp receptet igen, ni som redan sett det kan ju blunda denna gång *ler*








Äppel och nötmuffins 25 st

175 g mjukt smör eller margarin
3, 75 dl socker
3 ägg
1½ dl mjölk
7 dl vetemjöl special
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Smaksättning
1 finhackat äpple
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk kanel

Ev garnering
Hackade hasselnötter
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Vispa ner mjölken.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner.
Rör i smaksättningen och klicka ut i formar med ca 4-5 cm i diameter.
Fyll formarna till ca 3/4.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 12 minuter.

Lycka till!

För er som inte kikat in till matfeed redan rekommenderar jag att ni gör det.
En jättesmart sida där man kan lägga upp bilder på det man bakat/lagat.
När man klickar på en bild som är intressant hamnar man på ägarens blogg och där finns receptet.
Smidigt att inte behöva skriva receptet två gånger.
Och så hittar man en massa härliga bloggar.




tisdag 19 oktober 2010

Älgstek med mandelpotatisbakelser, messmörssås och palsternackpuré

Som utlovat kommer här varmrätten från helgens middag.
Vet att det finns de som är sugna på delar av rätten.

Jag tycker att det blev gott, såsen kan man ju variera lite som man vill, tillsätta eller plocka bort, men den var god enligt receptet.
Potatisbakelserna blev lite smaklösa, ett tips är att smaka av "moset" innan man rullar in det i smördegen och inte stirra sig blind på receptet.
Mitt kött blev inte bra! Torrt och för välstekt, men jag hade ju en tjälknöl som reserv och den däremot blev riktigt bra.




Receptet är hämtat på Allt om mat
Jag har valt att inte skriva ner det här, eftersom det var ganska långt.
istället kan ni klicka HÄR så kommer ni direkt till receptet.



Tjälknölen gör jag efter min mammas recept och använder alltid älgkött. Har man inte det kan man använda nötkött.

Tjälknöl av älg

Älgstek ca 1,2 kg

Lag
5 dl vatten
ca 1 dl salt
ca 1 msk socker
1 tsk grönpeppar - mortlad
1 tsk rosépeppar - mortlad
svartpeppar grovmalen.


Koka upp alla ingredienser, låt stå kallt tills köttet är klart.

Sätt ugnen på 80-90°
Lägg den frysta steken i en ugnsfast form och ställ in den i nedre delen i ugnen.
Efter några timmar kan du sticka ner en köttermometer.
Låt stå i ugnen ca 10-12 timmar, gärna över natten.
Vi brukar ha vårt kött inne till ca 70° men det är en smaksak hur blodigt kött man vill ha. 

Lägg det sedan i lagen som jag brukar koka på kvällen och ställa i kylen, då är det bara att lägga ner köttet på morgonen.
Låt stå i lagen ca 4-5 timmar.
Skär i tunna skivor och servera med något gott.


Nästa gång jag gör en trerätters med en massa nya saker ska jag se till att inte ha sjuka barn hemma som hänger i byxbenen och vill ha mammas uppmärksamhet, som de såklart fick. Därav lite misslyckat resultat.


måndag 18 oktober 2010

Blåbärssufflé med vit choklad

Vi hade ju en liten middag i helgen och jag har utlovat recept och mer bilder.
Vi börjar väl som sig bör...bakifrån med efterrätten!
Jag tycker efterrätt är så himla trevligt och gott så den får helt enkelt bli först ut.

Receptet hittade min moster i en av sina veckotidningar, vet inte vilken.
Originalet var med lingon, fast jag har inga lingon i min frys.
Blåbär har jag, fast inte så mycket, har varit riktigt dåligt om blåbär i mina skogar.
Hjortron däremot har vi fått lite mer av, vet inte om det skulle fungera i detta, så jag valde blåbär.



Blåbärssufflé med vit choklad   6 port
80 g vit choklad
225 g lingon/blåbär (spara några till garnering)
3 msk strösocker
3/4 dl vispgrädde
3 msk maizena

3 äggvitor
1,5 msk strösocker

garnering 
50 g vit choklad
lite bär

Smörj och sockra sufflé formarna.
Bryt chokladen i bitar och lägg lika mycket i varje form.

Smält bär och socker i en kastrull. Sila och pressa bort skalet, häll tillbaka i kastrullen.
Rör i grädde och maizena, koka upp och låt sjuda i 2 minuter. Låt svalna.

Vispa vitorna hårda tillsammans med halva mängden socker.
Tillsätt resten av sockret.

Vispa snabbt ner bärkrämen i vitorna till en jämn smet.

Häll i formar, jämna till. Grädda mitt i ugnen i 175° ca 20 minuter.
Öppna inte luckan.

Toppa med riven vit choklad och bär, servera genast innan de sjunker ihop.


Med lingon ska den visst bli lite syrlig, men med blåbär blev den söt.
Jag skulle kunna tänka mig att dra ner på sockermängden i "bärkrämen", men det är en smaksak.



Denna månads tema i månadens söta är höst.
Vet inte riktigt om blåbär räknas till hösten.
Men för mig är höst bör, skog, vilt rött och gult.

Så därför blir mitt bidrag till månadens söta på Söta saker just denna sufflé.

Jag tävlar


Jag tävlar hos alltforforaldrar.se/theans om ett presentkort i samarbete med Barntyger.se TÄVLA HÄR
 du också! 

Jag tävlar


”Jag tävlar hos Carolina om ett Halloweenpaket från Strössel & annat

söndag 17 oktober 2010

Trerätters meny med räkor, älg och blåbär

I helgen hade vi en liten middag.
Vi åt och drack gott.
Jag hade bestämt mig för en trerätters meny, fast det kunde ha gått bättre måste jag säga.
Hade förberett allt och var klar i god tid, sedan skulle det bara värmas på och gratineras.

Jag brände den goda såsen så den smakade bara bränt, min älgstek blev torr och sufflén sjönk ihop innan jag hunnit garnera den klart.
Men i det stora hela blev det ok.
Ikväll åt vi resterna med en nykokt och ljuvligt god sås med smak av vilt, rött vin och messmör.

Såhär såg menyn ut:
Förrätt: Räksoppa med vallmosticks



Varmrätt: Älgstek och tjälknöl, mandelpotatisbakelser, messmörssås, palsternackspuré och stekta champinjoner, en sallad och italienskt lantbröd



Efterrätt: Blåbärssufflé med vit choklad och kaffe


Dryckestipsen kom från Nisses Hörna, där man kan ställa frågor och få tips om drycker.
Tycker det blev perfekt,  jag är egentligen ingen vindrickare, så det kändes bra att få ett tips på vad som kunde passa till maten.
Och att det dessutom smakade bra är ju ett stort plus.

Mer om maten och recept kommer en annan dag, nu lockar lite pyssel.
Hämtade ut ett paket från Strössel och annat igår och det finns lite av varje som lockar där kan jag säga.

På återseende!