måndag 28 februari 2011

En halv tårta med lila blomster

Jag har länge lovat min 4 åring att få baka en tårta.
Alla tårtor som jag bakar som andra ska äta ur brukar hon inte få hjälpa till med.
Så hon har tjata ett tag nu.

Vi slog slag i saken och gjorde två tårtor av en tårtbotten som jag hade i frysen.
Jag gjorde denna och min dotters tårta kommer en annan dag.


Ljusa bottnar
Glasskräm och jordgubbssylt
Spacklad med glasskräm
Täckt med dekorfondant





Blommorna är gjorda i all hast i dekorfondanten som blev över. Jag  har använt en utstickare som jag passade på att ta för en liten vinst jag fick från strössel & annat när de hade en tävling/utlottning på Facebook.
Alltid kul med något nytt.

söndag 27 februari 2011

Ett vansinnigt tårtprojekt i svart och vitt!

Tidigare i veckan skulle jag hjälpa en gammal kollega, vän och träningskamrat med lite tårtor till deras 2-års kalas på gymmet, där jag också tränar.

Tanken var att vi tillsammans skulle göra 30 tårtor och ha en trevlig stund samtidigt.
Men sjukdom satte käppar i hjulet och jag slutade ensam med dessa 30 tårtor.
Tilläggas bör väl att jag erbjöd mig att fixa det själv och inte blev påtvingad detta jobb.
Vad gör man inte för sina vänner?

Men det är verkligen ingenting jag rekommenderar.

Dekoren är inte märkvärdig och den hade jag redan skurit ut några dagar tidigare.
Men att lägga ihop alla dessa tårtor och sedan täcka dem tog sin tid.
Som tur var fick jag hjälp av min syster med hälften. 
Tack söta du!



15 svart och 15 vita tårtor blev det.
De vita är täckta med dekorfondant och de svarta med marsipan.



Hoppas tårtorna smakade och att kalaset blev lyckat!

måndag 21 februari 2011

Kycklingpasta

Jag har en kycklingpasta som jag brukar göra.
Receptet kommer nog från Arla i grunden, men jag har plockat ihop lite av varje från flera olika och lagt till lite själv, så nu kanske man kan säga att receptet är mitt eget.

Enkelt och relativt snabbt rör du ihop denna, och man kan nog ta lite vad van vill i den.
Försöker skriva ner ett recept, men jag lagar mycket "på en höft" så måtten är inte exakta, man får ta lite som man vill helt enkelt.


Kycklingpasta ca 6 port

1 kg kycklingfilé
Soltorkade tomater
Svartpeppar och salt
1 burk creme fraiche
ca 3-4 dl matlagningsgrädde (eller vilken grädde du vill)
Lite kycklingfond
1 ask fetaost
3 tomater
Basilika (eller annan örtkrydda torkad eller färsk)

Skär kycklingen i bitar och stek i smör
Hacka eller strimla soltorkad tomat och tillsätt i stekpannan/grytan.
Salta och peppra efter smak.
Tillsätt creme fraiche, grädde och fond, låt koka ihop lite.
Tärna tomat och skär fetan i bitar.
Tillsätt på slutet tillsammans med örter.
Låt allt bli varmt.

Servera med kokt pasta av valfri sort.
Sallad och bröd till blir gott!

söndag 20 februari 2011

Red Velvet cake

Provade ett recept på Red Velvet muffins för ett tag sedan, kan väl inte på stå att jag blev så imponerad direkt.
Men jag kan ju inte ge upp efter ett försök på denna omtalade kaka.
Så när 
Sockerrus hade ett recept på sin blogg, som hon hade provat sig fram till så var jag tvungen att testa.

Igår fyllde min mamma år och de var på besök hos oss.
Hon ville inte ha någon tårta, men jag tyckte att vi måste ha något sött efter maten.
Så det fick bli ett försök på denna kaka.

Receptet hittade jag 
HÄR.
Men jag skriver ner det också.




Red Velvet Cake

1 2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
80 g rumstempererat smör
3 dl strösocker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg (el 2 msk röd pastafärg)
1,5 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 3/4 dl vetemjöl
2/3 tsk salt

2/3 tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
2/3 tsk bikarbonat


Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min. 
Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. 

Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg. 
Blandar kakao, karamell/pastafärg och vaniljpulver i en annan skål, bland väl. 
Häll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl. 
Tillsätt mjölkblandningen samt mjöl och salt. 
Rör om tills allt blandats. 
I en liten skål, bland vinägern och bikarbonaten och tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite). Blanda till en jämn smet.


Smörj en form på 24-26cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min. 
Testa med en sticka då det skiljer sig lite mellan ugnar. 
Låt svalna något innan du tar den ur formen

Dela i valfritt antal lager och fyll med frosting.
Jag gjorde min fyllning efter ett recept från Sommarens söta

400 g philadelfiaost
3 dl florsocker

Rör ihop och bred på kakans alla lager, samt ovanpå och på sidorna.






Resultatet blev en god chokladkaka, med en härlig rödfärg.
Gott!
Fördelsedagsbarnet var mycket nöjd och tyckte den var god!

lördag 19 februari 2011

Fudgekaka med saltlakrits och chokladglasyr

På jobbet bjöds det visst på lite nybakat häromdagen.
Bagerskan själv sa det i telefon till mig tidigare under dagen och tyckte att jag skulle smaka dem när jag kom och skulle jobba natt.

När jag kommer på jobbet finns det bara en liten bit havrekaka med nougat kvar.
Inte för att det är något fel på den kakan.
Den var jättegod, men jag har ju ätit det förr.
Jag var mer sugen på den andra, en fudgekaka med lakrits och glasyr, som det pratades om.
På morgonen när dagpersonalen kommer pratar de glatt om den fantastiskt goda kakan med plopp i. De skriver ut receptet och jag tar med mig ett hem.
Det var det närmaste jag lyckades komma denna kaka som skulle smaka gudomligt.

Ja för att få smaka denna var jag ju tvungen att baka själv.
Sagt och gjort.
Resultatet blev ju somvanligt inte enligt receptet.
Kom på efter att jag brett på ploppen på den varma kakan att jag inte haft på några lakritsflakes, så jag strödde dem på ploppen och sen på med glasyren.

Har ju inget att jämföra med, men kakan var väl värd arbetet.
Den var supergod!
Detta trots att jag inte är något stort fan av lakrits.



Fudgekaka med saltlakrits och chokladglasyr

Fudgekaka:
150 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
3 tsk vanillinsocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lakritsflakes
4 st dubbla plopp lakrits

Smät smöret.
Rör ihop ägg och socker (vispa inte)
Häll i smöret.
Rör i kakao, mjöl, balpulver och vanillinsocker.
Klicka ut smeten i en form ca 25 x 30 cm med bakplåtspapper.
Strö över lakritsflakes, så mycket som du önskar.
Grädda i nedre delen (inte längst ner, men inte i mitten heller)
15-20 minuter i 175 grader.

Glasyr:
1,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
75 g mörk choklad
75 g smör

Häll socker, grädde och sirap i kastrull.
Bryt chokladen i bitar och låt smälta ner i kastrullen-
Låt småkoka i ca 30 minuter, så att den tjocknar.
Tillsätt smöret, som får smälta ner i glasyren.

Hacka plopp lakrits i mindre bitar, strö dem över den varma kakan och bred ut dem lite när de smält.
Stryk sedan ut den varma glasyren över kakan.

Låt kakan kallna. Skär i bitar.
Dekorera bitar med spritsad grädde, hallon och silverkulor.
Eller skär dem i mindre bitar och servera till kaffet.




Dagens solsken och endast 10 minusgrader gjorde att jag var tvungen fota ute.
Gäller att passa på när det är under -20, som vi haft ett bra tag nu.....

Alla bilder blir så mycket bättre med lite dagsljus.
Speciellt när man inte har någon superkamera att fota med.

Skynda er iväg till affären och handla nu, så ni kan baka dessa små juveler!

Det här är också mitt bidrag till Månadens söta, där denna månads tema är Nygammalt.
Allt om detta hittar du på Söta Saker.

fredag 18 februari 2011

Mammas sirapslimpa i långpanna

Bakade en snabb men inte så nyttig sirapslimpa för ett tag sedan.
Familjen mumsar med god aptit.
Den är god, men inte det nyttigaste alternativet till bröd.
Men ibland tycker jag man kan baka lite onyttigare bröd och lyxa till det lite.

Den här limpan bakas på bakpulver och bikarbonat, degen rörs ihop enkelt så den går rätt fort att göra.
Och ja ni hör ju på namnet att receptet kommer från min mamma.


Mammas sirapslimpa - 1 långpanna

1 liter filmjölk
1 kg rågsikt
4 dl ljus sirap
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

rör ihop samtliga ingredienser.
Häll upp i smord långpanna.
Grädda i nedre delen av ugnen.
Först 45 minuter i 100 grader.
Höj sedan ugnstemperaturen till 150 grader och grädda 20 min till.

Ta ut, låt svala, dela i tre limpor.
Ät och njut!

Går bra att frysa.



Äter ni alltid nyttigt bröd?

onsdag 16 februari 2011

Min variant av Linedance kakor

På min Facebook sida sarah bakar fick jag tips om en kaka som jag aldrig varken bakat eller smakat.
(Gillar du den inte redan, gör det via loggan i högerspalten)

Självklart var jag tvungen att testa.
Men som vanligt så har jag ju inte alla ingredienser hemma, så jag gjorde en liten variant av dessa.
Bikarbonat verkar det gå troll i här hemma.
Fick slut i helgen och lånade av grannen till ett limp bak.
Handlade nytt, två påsar varav den ena bars till svärmor, då jag tror jag lånat bikarbonat av henne och den andra påsen stannade hemma.
Till dessa kakor skulle det vara bikarbonat, men jag kunde inte hitta påsen, så det bytte jag ut till bakpulver.

Skriver ner mitt recept, med originalreceptet inom parentes.


Lindance kakor

300 g smör
3 dl Rörsocker strö (4 dl farinsocker)
5½ dl havregryn
5½ dl mjöl
2 tsk bakpulver (2 tsk bikarbonat)
Gör så här:

Blanda torra ingredienser. Rör ner smält smör.
Bakplåtspapper i långpanna 25*35 cm .
Bred ut halva smuldegen.
Grädda 6 min mitt i ugnen 175 grader.

Fyllning:
3 dl creme fraishe
3 dl socker
4 tsk potatismjöl
Lite vanlijsocker

Blanda allt i en kastrull. Låt sjuda. Ta från plattan och rör ner vaniljsocker. 
Bred fyllning över kakan och strö på resten av smuldegen.
Grädda i 10-20 minuter mitt i ugnen.



De är dessutom äggfria!


Smaken är riktigt bra. Tänk dig en krispig smuldeg och en mjuk, krämig fyllning som är både söt och lite syrlig.
Kanske man skulle kunna utveckla det hela genom att tillsätta lite bär i fyllningen??


måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans dag bakelser

Det finns de som tror att allt jag gör blir lyckat.
Så är det naturligtvis INTE!
Ofta blir mina saker misslyckade, fula, dåliga och inte bra.
Detta inlägg innehåller ett sådant resultat, ett fult sådant.
Smaken var inte dålig denna gång.

Från tårtbotten som jag provbakade igår skar jag ut lite rundlar i olika storlekar.
Tanken är att de lite större ska användas till provsmakning inför bröllopstårtor.
De mindre använde jag till tre små bakelser till familjen ikväll.

Brist på tid gjorde att de blev allt annat än fina.
Men smaken var ok.
De är dekorerade med lite rest marsipan i olika rösa nyanser och lite röda rosor och strössel.

Botten tror jag att jag ska försöka förbättra lite, så jag återkommer med recept om det blir bra.
Fyllningen hittar du på bloggen Call me cupcake.
Den var också god, men kanske lite söt, men det går nog att ändra om man så önskar.







Alla åt och var glada.
Mest nöjd torde vår 15 månaders lilla trollunge varit, som fick smaka lite. Hon smaskade och hade choklad och grädde runt hela munnen.

Kycklingpaj med paprika och fetaost

En god paj till middag?
Men se till att ha lite tid på dig när du gör den.

Jag gillar ju som ni kanske märkt att prova nya recept.
Kanske inte alltid till min familjs stora förtjusning.
Men jag testar nya saker ändå och här är det senaste testet, som faktiskt samtliga åt av.


Kycklingpaj med paprika och fetaost 6 pers

Deg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
75 g smör
3 msk vatten

HAcka ihop mjöl och smör i matberedare eller för hand i bunke.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut i pajform med ca 28 cm i diameter.
Låt stå i kylen ca 20 min.

Fyllning:
1 grillad kyckling 
2 paprikor, gärna i olika färger 
1 rödlök
1 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
2 påsar babyspenat (à 80 g)
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 ½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
150 g fetaost
12 svarta oliver 
2 msk pinjenötter

Sätt ugnen på 250 grader.
Dela och kärna ur paprikan.
Skala och klyfta rödlöken tunt.
Lägg paprikan på plåt med den kupade sidan upp, ställ in mitt i ugnen ca 10 min.
Lägg löken bredvid och tillaga i 10 min till.
Ta ut plåten och låt grönsakerna svalna.
Dra bort skalet och skär paprikan i bitar.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
Nagga pajskalet och förgrädda i 10 min.

Skär bacon i bitar, skala och finhacka vitlök.
Stek tillsammans i stekpanna tills baconet blivit knaprigt.
Tillsätt spenaten.

Ta bort skinn och ben från kycklingen, skär i små bitar.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.

Lägg bacon och spenat i botten på pajskalet, strö över kyckling och lägg på de stekta grönsakerna. 
Häll över äggblandningen.

Skär osten i små bitar och strö över pajen tillsammans med pinjenötter och oliver.
Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter. Garnera med basilika och servera med smaksatt youghurt.

Garnering: 
Färsk basilika

Tillbehör:
Youghurt blandad smaksatt med hackad basilika, vitlök, salt, peppar och lite honung.




Jag använde vanlig kycklingfilé som jag skar i bitar och kryddade på med lite salt, peppar och paprikapulver.
Sen var mina parikor inte så fina, så jag tog körsbärstomater istället.
Jag skulle tro att man kan ta tomater också, tillsammans med alla andra ingredienser.
Oliver och pinjenötter fick inte heller vara med denna gång.

En god paj, vill man så kan man byta ut pajdegen till en med bara vetemjöl eller någon som man gillar.
Lite omständig att göra, det är många moment, så se till att ha lite tid på dig, eller förbered innan.


fredag 11 februari 2011

Sarah bakar på facebook

Jag beslutade mig för att skapa en sida för min blogg på facebook.
Jag brukar länka till nya blogginlägg på fb.
På detta vis kan de som vill gilla min fb sida sarah bakar och där få veta när något nytt hänt på bloggen och mina vänner som inte är intresserade slipper det.

Så om du vill veta när något nytt händer på bloggen får du gärna gilla min fb-sida!

torsdag 10 februari 2011

Semlor

Kärt barn har många namn, jag kallar dem kort och gott för Semlor.
Äter dem som de är, fast tar locket först.

Hur äter du helst din semla och vad kallar du den?



Semlor ca 20-25 st beroende på storlek

14-16 dl vetemjöl special


1,5 dl socker
125 g smör, rumsvarmt
50 g jäst, för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 st ägg
5 dl mjölk


Pensling: uppvispat ägg

Fyllning: Marsankräm + Riven mandelmassa (min mammas supergoda)

Garnering: Vispgrädde och Florsocker

Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och lägg i en bunke eller assistent.



Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.



Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i lagom stora bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.



Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.



Pensla bullarna försiktigt med ägg. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt svalna på galler.

När det är dags för servering; skär av locket, jag brukar skära det lite som en kon.
Sedan trycker jag upp hålet i bullen lite mer, så man rymmer bra med fyllning.

Koka marsankräm enl paketet eller om du gör en egen. Blanda den med riven mandelmassa och klicka i bullarna.
Spritsa eller klicka på vispad grädde, lägg på locket och pudra på florsocker.

Klart att njuta!







onsdag 9 februari 2011

Manhattan Sourdoug

Startade för snart en vecka sedan min första surdeg.
Glad i hågen skulle jag nu testa detta som alla andra redan har gjort.

Såhär blev resultatet av mitt första försök.
Jag kommer definitivt att testa igen, men känner mig sugen på ett lite grövre bröd, med lite mer syra.
Jag har däremot ingen aning om detta smakar som det ska, men det gick hem hon familjen och det är väl huvudsaken.

Just detta recept kommer från Leilas bok One more slice.



Manhattan Sourdoug,  2 bröd

20 g färsk jäst
7 dl ljummet vatten
3 dl vetesurdeg
2 ½ msk salt
14-15 dl vetemjöl special

Smula ner jästen och lös upp den i det ljumma vattnet.
Tillsätt salt och surdeg.
Tillsätt lite mjöl i taget och knåda (i maskin ca 15 min) tills degen blir elastisk och mjuk.
Strö över mjöl och låt jäsa under bakduk i 2½ timma till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ta upp degen ur bunken försiktigt och dela den i 2 delar.
Knåda inte!!!

Rulla ihop dem och mjöla dem väl.
Lägg i avlånga brödformar.
Låt jäsa i 1½ timma under bakduk.

Ställ in bröden i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten i botten på ugnen för att få en fin skorpa på brödet.
Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i 50 minuter.