torsdag 30 juni 2011

Rabarberpaj med smulor och mandel

Efterrätten på midsommarafton var ett litet hopkok av diverse godsaker. 
Glass, jordgubbar, maränger, havreformar och denna paj med vaniljsås.

Den blev lite knäckig och väldigt god.
Även denna har min mamma gjort.
Hon hade dessutom blandat upp rabarbern med lite äpplen, som blev en mycket lyckad kombination.


Rabarberpaj med smulor och mandel 6-8 port

800 g rabarber
2 msk maizena
1 dl socker

Skala och skär rabarbern i bitar, blanda med maizena och socker.
Lägg rabarbern i en ugnsfast form.

200 g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
100 g finhackad mandel
1 dl socker
50 g flagad mandel

Blanda alla ingredienser utom den flagada mandeln till en smulig deg. 
Tillsätt till sist den flagade mandeln och strö sedan smuldegen över rabarbern.

Grädda mitt i ugnen 200° ca 20-25 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljsås eller glass.

onsdag 29 juni 2011

Havreformar med kesella rabarber och färska jordgubbar

De här små godingarna bjöd jag på efter middagen på midsommardagen.
Jag passade då även på att testa Kesella Rabarber från Arla, som jag fått förmånen att prova eftersom jag är testpilot för Smartson.
Tyckte nog egentligen inte att den smakade så mycket alls, och allra minst rabarber.
Men den var syrlig och fräsch så det blev gott till det söta.
Sen fanns det ju såklart även lite annat att smaska på.



Havreformar    6 st
100 g smör
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker

Smält smöret.
Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt sedan smöret.
Smörj insidan på en muffinsplåt och fördela ut smuldegen i dem.
Tryck ut i formarna.
Grädda i 175 grader ca 10-15 minuter.
Låt svalna, pilla lös från formen.
Servera med valfri kesella och bär/frukt eller annat som kan smaka, tex vaniljsås.

måndag 27 juni 2011

Härlig webbutik!

Tänkte tipsa om en härlig webbutik.
Det finns ju så många sådana, det gäller bara att hitta dem.

Just denna fick jag tips om av en annan mat/bakglad vän.
Klicka in och låt dig inspireras, kanske klickar du hem lite härliga burkar till kommande syltkok eller flaskor till sommarens alla saftkok.

Bilderna nedan har jag lånat som inspiration från Hus-Modern. Klicka in och låt dig inspireras vidare!





lördag 25 juni 2011

Kall räkpaj

Kall paj är sommar, det är enkelt, fräscht och gott!
Min sambo uppskattar däremot inte små rara gynnare från vattnet.
Jag älskar räkor och passade på att göra en räkpaj när vi fick besök från min "räkälskande" familj,

Jag gjorde en variant på grundreceptet, då jag inte hade alla ingredienser hemma och det funkade lika bra.
Så ta vad du vill och har hemma.



Kall salladspaj med räkor

Pajdeg
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
ev 2 msk grädde

Arbeta ihop till en deg, tryck ut i form med löstagbar kant/pajform.
Nagga och ställ i kylen ca 30 minuter.
Grädda skalet i 225 grader ca 10-15 minuter, tills det fått fin färg.
Låt kallna helt.

Fyllning
100 g philadelfiaost
2 dl créme fraiche
2 msk finhackad rödlök
50 g röd stenbitsrom
100 g crabmix
300 g räkor
ca 15 cm gurka
Sallad
Dill

Blanda ihop philadelfiaost, crème fraîche, lök, crabmix och hälften av stenbitsrom.
Bred ut i pajskalet.
Lägg på räkorna, resten av romen, stick i gurkskivor, sallad och dill



Jag gjorde min fyllning på philadelfiaost, crème fraîche, rödlök, salladskryddor och räkor.
Jag bottnade skalet med salladsblad som fått torka för att inte blöta upp pajskalet.
Sedan toppade jag med ännu mera räkor, gurka och tomat.


fredag 24 juni 2011

Philadelfiatårta med jordgubbar till midsommar!

Midsommarafton!
Dagen började bra med sovmorgon, sen en sväng till Tuvagården, gråa tunga moln, men inte en droppe regn.
Dans, fiskdamm och lek!
Sedan åkte vi vidare in till stan och då kom regnet.
Tur vi hade ett partytält, som skyddade oss från regnet.
Men när vi väl stoppat i oss en massa gott grillat slutade det regna och kvällen blev bra ändå.

Efterrätten föll på min lott och jag gjorde en kall cheesecake och toppade den med jordgubbar.
Gott!



Philadelfiatårta

Skål 1:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Vispa ihop.

Skål 2:
3 äggulor
100 g philadelfiaost
2 dl strösocker
Rör ihop alla ingredienser.

Skål 3:
3 äggvitor 
Vispa till hårt skum.

Valfria kaksmulor, tex digestive, pepparkaka, mariekex. 
Idag använde jag chokladdoppade cookies med chokladbitar i.

Rör ihop såll 1 och 2, vänd sedan där äggvitorna. Häll smeten i en form med löstagbar kant. 
Ställ i frysen minst 5 timmar.

Garnera med bär eller frukt.

Håller ca 3 månader i frysen.



Jordgubbar hör midsommaren till och en redig jordgubbstårta hade inte varit fel.
En med grädde och massor med jordgubbar....
Men den här var minst lika god!

onsdag 22 juni 2011

Rabarberkompott

Rabarberkompott

500 g rabarber, skalad och skuren i cm-stora bitar
2 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker

Blanda allt och låt småputtra utan lock 15-20 minuter.
Rör om då och då.
Låt kallna.

Det här receptet har jag tagit från Suss.
Gott!


tisdag 21 juni 2011

Buffébröd

Det här receptet kommer från en bok som har följt med någon aftontidning.
Receptet kommer från Linnéa, som har bloggen Linnéas Skefferi .

Receptet hittar du HÄR.




Goda bröd, som var ganska enkla att göra.
Jag tog dock lite vad jag hade hemma, det blev boveteflingor istället för fiberhavregryn.
Sen tog jag inga nötter ovanpå utan bara solrosfrön och torrostade solrosfrön.

måndag 20 juni 2011

Test av malty sheets och ising sheets

För ett tag sen fick jag hem lite nya saker att testa.
Tiden har varit knapp, men nu har jag äntligen provat dem i liten skala.

För båda gjorde jag på följande vis:

Jag strök på lite vatten med en siliconpensel, så det blev några tunna ränder på fondanden och limmade på så vis fast arket.
Sedan fäste jag det runt tårtan som en mönstrad sarg.



Malty Sheets




Ralativt tunnt mönstrat ark.
Följsamt och smidigt att använda.



Ising sheets




Lite tjockare mönstrat ark.
Betydligt hårdare i konsistensen, sprack sönder på flera ställen när det formades runt.
Kanske lämpar sig bättre till andra former av dekoration där man inte behöver böja den.

Tack Pehrnilla för att jag får testa nya saker!
Håll utkik på Strössel och Annat där det dyker upp nyheter och kul saker hela tiden!

Provsmakningstårta

Dessa tre små provisar med chokladbotten gjorde jag till min gamla barndomsvän, som ska gifta sig i slutet av juli.
Självklart ska hon ha tårta och cupcakes!
Choklad var en favorit och gärna hallon.
Detta är vad jag komponerade ihop.


Chokladbotten
Mosade hallon
Mariannefluff
Mosade hallon


Chokladbotten
Mosade jordgubbar
Jordgubbsmousse
Mjölkchokladganasche


Chokladbotten
Jordgubbsmousse
Rabarbermousse
Lemoncurdgrädde

Jag gjorde mig till lite och testade två nya saker, som jag borde ha gjort för länge seden, men tiden har inte räckt  till.
Mer om testet kommer snart.

söndag 19 juni 2011

Långpannebullar

Att baka i långpanna är rätt smidigt.
Oftast går det ganska fort, sen blir det mycket dessutom.
Perfekt i sommartid, när man vill ha fika i frysen men inte vill vara inne och baka hela tiden.

Här kommer ett recept på långpannebullar som jag testat, som blev riktigt goda.
Fast nästa gång kanske jag gör bullarna ovanpå lite större och färre.
Det kommer från en bok som kommit med Aftonbladet och är skriven av Linnéa, som har bloggen Linnéas skafferi.
Receptet hittar du HÄR.




Jag brukar baka en annan långpannebulle, som jag lägger upp recept på en annan dag.
Även den är riktigt god, så håll utkik.

fredag 17 juni 2011

Vaniljcupcakes med rabarbermousse och färskostfrosting

Dessa små raringar gjorde jag till en liten personalfest.







Vaniljmuffins fyllda med rabarbermousse, ett tunt lager lemoncurd och sedan toppade med färskostfrosting

Rabarbermousse

Hittade ett riktigt gott recept på bloggen Annicake, som jag kan rekommendera.



Rabarbermousse

250 gr skalade och tärnade rabarber

1 dl vatten
2 msk socker
2 msk gelesocker multi
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Skala och tärna rabarberna
Lägg i kastrull, häll i vattnet, socker och gelesocker ( om man inte har gelesocker kan man använda 2-3 gelatinblad som man först lägger i kallt vatten och löser upp i den varma kompotten sen)
Låt koka 5-10 min tills rabarberna blir mjuka
Häll i vaniljsockret
Låt kallna
Vispa grädden och blanda ihop med rabarbersmeten.

tisdag 14 juni 2011

Tips på smarriga sommartårtor

För ett tag sedan fick jag denna kommentar på ett inlägg:



"Anonym sa...

Hej!
Har just hittat din sida, du verkar ha massor med smaskiga ideer och du är verkligen superduktig! Tänkte om du kanske skulle vilja lägga upp lite tips och recept på några smarriga sommartårtor? :)"



Självklart kan jag göra det, först ut blir denna, 
men det kommer mera.....


Jag har ju testat lite av varje i tårtväg, men jag har ju inte alltid fotat det jag gjort, så bilderna är lånade, men receptet testade och helt klart godkända!


Försvinnande god och enkel att göra, kräver ingen ugn!
Receptet hittade jag i en buffétidning för något år sedan.

Du hittar den enkelt HÄR på ICAs hemsida.


Bilden är lånad från www.ica.se



måndag 13 juni 2011

Tårta till en 60-åring

I helgen fyllde en härlig man i sina bästa år jämna.
Det skulle firas med pomp och ståt.
Och en liten tårta såklart.
Älsklinsfärgen är gult, så lite gult fick det bli.




Ljusa bottnar
Glasskräm
Rabarberkompott
Lemoncurd + grädde
Spacklad med grädde
Täckt med dekorfondant
Dekorationer i marsipan och modelleringsfondant

Bilderna blev inte så bra då de är fotade ute på kvällen.

söndag 12 juni 2011

Vaniljpanacotta med färska jordgubbar

Jag måste erkänna att jag gillar panacotta.
Och att göra den med gelésocker är så mycket smidigare än att använda gelatin.
Numera använder jag bara det HÄR receptet från Söta saker.
Enkelt, snabbt och ljuvligt gott!




Jag ställde glasen i en avlång rak sockerkaksform och fyllde dem med panacottan när de stog på lut.
Sedan in i kylen för att stelna.
Sen när man ställer dem upp har man fått en lite roligare form på hela efterrätten.
Fyllde på med lite färska Svenska jordgubbar och det var klart att äta.

Det är verkligen bra med efterrätter som man kan göra kart i förväg och sedan bara plocka fram efter middagen.

Vilken är din favoritefterrätt?

fredag 10 juni 2011

Dubbelt upp i studenttårtor i vitt och blått!

Sist men inte minst ut är dessa två, som är till samma familj, de skulle vara lika, men olika.

Hampus tårta är fylld med glasskräm + jordgubbar + grädde




Jenikas tårta är fylld med Mjölkchokladganache + skogsbär + glasskräm




Båda är spacklade med grädde och täckta med fondant.
Dekorationer i fondant.

Jag säger även grattis och lycka till både till Jenika och Hampus!


Ännu en studenttårta

Nästa tårta ut är till fina Ida, som även hon tar studenten idag.
Stort Grattis och lycka till Ida!

Önskemålen för tårtan var blått och prinsesstårtefyllning.




Fylld med: Glasskräm + mosade hallon + glasskräm

Sjung om studentens lyckliga da´r!


Idag är det en stor dag för många, nämligen studenten!
Jag har fått äran att göra tårta till några fina ungdomar som idag tar klivet ut i vuxenlivet.

Först ut blir ett stort grattis till Lina!
Önskemålen på tårtan var rosa och lila, namn och datum och så fick det bli.





Fylld med mjölkchokladganache + mosade hallon + glasskräm