onsdag 30 november 2011

Hello Kitty tårta med vintertema

Hello Kitty, vilket fenomen, nästan alla flickor verkar älska denna lite feldimensionerade figur.
Jag som har två flickor måste nog säga att jag kanske är ovanligt förskonad från denna kärlek.
De har aldrig direkt bett om Kitty saker, men visst jag har köpt kläder och annat med denna figur på.
Och ja, de har använt det och vet vem Hello Kitty är.

Lilla Amelia däremot älskar Hello Kitty och rosa!
Mormor skulle ordna en tårta och jag kan ju inte säga nej till mormor, som så snällt ställde upp och skötte mina barn och deras kusiner under middagen på vårt bröllop i somras.

Vi har inte fått snö än, men det är trots allt slutet av november och jag tycker att det är "vinter".
Så små stjärnor och snöflingor fick pryda tårtan tillsammans med Kitty och hennes vän Miffy, som har byggt en snölykta.
Snödetaljerna har jag penslat med lite snowflake pulver för glittrande effekt.







Ljusa bottnar
Fylld med
Jordgubbsmousse
Mosade jordgubbar
Glasskräm
Spacklad med grädde och täckt med fondant
Dekorationer gjorda i fondant och

tisdag 29 november 2011

Ingefärskakor

På bloggen söta saker, finns det massor med goda saker.


För ett tag sedan köpte jag även boken Söta saker.
Därifrån kommer detta recept på små härliga ingefärskakor.



Receptet hittar du HÄR.

söndag 27 november 2011

Upptrappning inför julen!

1:a advent, julen kommer allt närmare.
Ute lyser gräsmattan grön och snön har vi inte sett till än....
lite trist, men vad som är desto roligare är att vi nu äntligen får börja julbaka!
Under de kommande veckorna har jag tänkte bjuda er på en massa goda saker!

Vad ska ni baka allihopa där ute?
Jag har en lista, och som vanligt så bakar jag gärna många sorter, fast kanske inte hela satser av allt, då skulle man ju inte få göra annat än fika.
Fast egentligen, skulle det vara så tråkigt?

Nåja, vi får väl se hur mycket jag hinner med.


Här kommer en länk till mina saffransbullar, har du som jag inte bakat dina ännu, eller kanske bakat och ätit upp dem kan jag rekommendera dessa med varm hand, receptet kommer från min mamma.
Supergoda!



Sen vill jag tacka alla ni som röstat på mig i tävlingen om Sveriges godaste julskinkemacka.
Och samtidigt vill jag snällt be er som inte röstat att rösta, jag blir väldigt glad för alla röster jag får!


Kom ihåg att trycka på RÖSTA och inte bara på gillaknappen.


tisdag 22 november 2011

Dubbla chokladkakor med nougat

Dessa små kakor fanns i flera tidningar samtidigt.
Tänkte att det måste vara ett gott tecken och helt ärligt, vem gillar inte choklad och nougat tillsammans?

Men såhär i efterhand kan jag inte bestämma mig för om de är goda, halvgoda eller inte så goda.
Själva kakan har en bra chokladsmak och är inte så söt.
Nougaten har en len och söt smak.
Tillsammans blir det rätt gott, men jag tror att mina chokladkakor blev lite för tjocka och slutresultatet hade nog blivit bättre om de var smalare.
"Less is more" passar utmärkt!


Dubbla chokladkakor med nougat ca 30 st

250 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 äggula
3 ½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 krm salt

Fyllning
200 g nougat

Mixa ihop smör, socker och äggula i matberedare i någon minut tills det blir mjukt och vitt.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Kör snabbt ihop till en deg.

Forma till två rullar, 3-4 cm i diameter, plasta in och lägg i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°
Skär rullarna i skivor ca 5 mm  tjocka (jag gjorde det men skulle ha skurit dem tunnare)
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter.
Låt svalna.

Bryt nougaten i mindre bitar och lägg i en skål.
Värm fösiktig ti micro eller över vattenbad tills den är krämig.
Blir den för lös kan man låta den svalna lite så blir den tjockare.

Bre eller spritsa nougat på hälften av kakorna och lägg ihop med resten av kakorna.


onsdag 16 november 2011

Banankaka med nutella

Det stod en öppnad burk med nutella i min kyl som bara ropade på att få bli uppäten...
Men vad skulle jag göra med denna?
På en bänk en bit bort låg några lätt mosiga bananer.

Så det fick bli en banankaka med nutella inuti.

I efterhand hade det kanske varit smart att värma på nutellan lite så den hade blivit lite mjukare och mer följsam så kunde man vispat runt lite som i en tigerkaka.
Det gjorde inte jag, eller jag vispade runt, men den var föga medgörlig.
Slutresultatet blev bitvis väldigt stora områden med nutella och kakan föll nästan sönder lite.
Men jag tycker det blev gott och när den svalat helt höll den ihop rätt bra ändå.


Banankaka

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 bananer
½ dl kaffe (jag tog mjölk denna gång av ren lathet)

Nutella - mängd efter smak och kan uteslutas.

Smörj och bröa en form på 1,5 liter.
Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna rör ner varvat med kaffet.
Häll upp smet i halva formen, klicka på nutellan och häll på resten av smeten.
Vänd/vrid lite med en gaffel som när man gör tigerkaka.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim.


måndag 14 november 2011

Dags att rösta och jag behöver er hjälp!

Jag har haft den stora turen att bli en av fem finalister i Nyhléns Hugossons tävling Sveriges godaste julskinkemacka.

Jag behöver all hjälp jag kan få då det nu är upp till svenska folket att välja ut vinnaren.
Klicka in på deras hemsida för att rösta.

Så snälla läsare jag behöver er hjälp och skulle verkligen bli jätteglad om ni ville rösta på mig!


Det här är mitt bidrag Julens Lingondröm.

lördag 12 november 2011

Höstnytt från Pågen - Vetebullar kardemumma och vanilj

När jag var liten bakade min mormor jättegoda vetebrödslängder.
Det var bara vanlig vetedeg, flatade till längder.
Jättegott med ett glas mjölk till.
Dessa för mina tankar tillbaka till min barndoms tider.






Kardemumma ger en karakteristisk smak av vetebullar.
Påminner dock lite om semelbullar, men går utmärkt att äta med ett glas mjölk som de är.
Flickorna åt med god aptit.
Konisistenser är mjuk och luftig utan att bli ihålig.




När man öppnar påsen möts man av en härlig vaniljdoft, men blir verkligen spänd av förväntan inför hur de ska smaka.
Smaken är okej, men det luktar mer vanilj än vad det smakar.
Bra konsistens, inte torra.



Sammantaget blir båda dessa bullar godkända.
Bra som ett lite mindre sliskigt alternativ till fikat.

Betyg 3,5 / 5

Man borde kunna använda dem till lite annat också.
Kanske fylla dem, toppa med lite glasyr eller liknande om man så vill.

onsdag 9 november 2011

Lilla Julias 2 års tårta

Min söta, rara men minst sagt bestämda lilla Julia fyller 2 år!
Hennes favoriter är Nej!, Vänta! och samtidigt hyttandes med fingret i luften och såklart Mamma!
Sen leker hon gärna arga leken, där hon rynkar ögonbrynen och lägger till en riktig surläpp.

Men hon är vår lilla prinsessa och vi firade henne med kalas för närmaste släkten.
Tårtan fick bli en rosa dröm med en rar lite groda på toppen.



En bra beskrivning på hur man gör grodan hittar ni HÄR hos Bakfnatt.
Hon har gjort en jättefin rosa tårta med groda på som jag låtit mig inspireras av.



Ljusa bottnar
Citronmousse + lemoncurd
jordgubbar
Citronmousse
Spcklad med grädda
Täckt med marsipan
Dekorationer i marsipan och några i fondant/flowerpaste



Kommentar från pappa: Har du gjort marmoreringen själv?
Svar: Ja jag skulle blanda ihop lite vit och rosa marsipan och orkade inte knåda ihop det ordentligt.

Massa fina presenter fick hon också, fast egentligen vad behöver en tvååring, som dessutom har en storasyster som har haft ALLT?!

måndag 7 november 2011

Doptårtor i rosa och lila till Wilma

I slutet av juli tittade lille Wilma ut.
Mamma, som är min kusin ville ha doptårtor.
Efter lite kompromissande fick det bli fyra stycken (jag tyckte 3 skulle vara perfekt).



Ljusa bottnar
Glasskräm + jordgubbssylt
Mosade jordgubbar
Glasskräm
Spacklad med grädde
Täckt med vit marsipan
Dekorationer i Fondant/Flowerpaste






Önskemålen var rosa, eller kanske lila, eller så fick jag bestämma.
Jag gjorde 4 olika, men ändå lika tårtor.
Fyllningen är densamma i alla och den är laktosfri.




Lycka till i livet söta Wilma!


Höstnytt från Pågen - Halv JätteFranska

Det är dags för ännu en höstnyhet från Pågen.
Detta är mitt absoluta favorit rostbröd.
Ska jag rosta ska det vara JätteFranska, att den nu finns som halv är väl toppen!
Perfekt för den med liten frys, den som inte äter så mycket och de ensamstående eller med den lilla familjen.
Hos oss går det åt, men jag har ont om frysutrymme, så den kan hända att jag köper den igen istället för den stora varianten.


Bilden är lånad från Pågen


Ljust, luftigt bröd.
Tunna, skivor som blir härligt frasiga när man rostar dem.
Smakar lika gott efter frysning.
Egentligen ingen speciell smak, men ändå begärligt gott.


Betyg: 5 / 5

Höstnytt från Pågen - Rågklämmor

Nästa nya bröd från pågen blir detta mörka.

Bilden är lånad från Pågen


Mustig smak av fullkorn och surdeg.
Mjuka, ibland kan jag tycka denna typ av bröd blir lite hårda och torra, men dessa är helt ok i det avseendet.
Goda med ett smakrikt pålägg, som kompenserar själva brödet.
Härligt rosa förpackning, som man blir glad av.
Går bra att frysa och ta upp så många man behöver.

Betyg 3,5 / 5

Vinnaren dragen - Stort Grattis till .......

.....Catta Ö, som har vunnit presentkortet 
på 500 kr hos WhiteAway.se

Grattis till dig!!

Skicka mig ett mail på sarahbakar2@gmail.com
Så ska jag ordna så du får ditt presentkort.

För övrigt så har jag stora problem med att få in en kopia av slumpgeneratorn...därav det fula utseendet.


True Random Number Generator  Powered by RANDOM.ORG

fredag 4 november 2011

Höstnytt från Pågen - Äntligen med fullkorn

För nån vecka sedan fick jag hem höstens nyheter från Pågen!
Spända av förväntan öppnade vi lådan och blev glatt överraskade.
Där fanns något för alla!



Bilden är lånad från Pågen


Gott, mjukt och luftigt.
Funkar bra att frysa.
Flickorna äter det med god aptit.
Jag tycker det smakar härligt av havre.
Bra att det finns ett ljust bröd med gott om fullkorn, 
till de som inte tycker om mörkt bröd.

Betyg: 3,5 / 5




torsdag 3 november 2011

Viktors 8-års tårta med bilar!

Min söta kollega har en son som fyllde åtta år.
Hon önskade en tårta åt honom, och eftersom hon ställde upp på ett passbyte på jobbet, så jag kunde åka på dop så fick hon såklart en tårta till bilgillande Viktor.



Mjölkchokladganache
Glasskräm + blandade bär
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan/fondant
Dekorationer i fondant/flowerpaste




Till kanten har jag använt en mönstermatta 


Beskrivning till hur man modellerar bilar hittade 
jag på Cake journal

Grattis Viktor och hoppas tårtan smakade!