onsdag 28 mars 2012

Kräm på torkad frukt

Fruktsoppa tycker jag är så gott.
Kräm gjord på torkad frukt smakar likadant 
fast i lite tjockare form.



Kräm på torkad frukt
6 port

ca 225-250 g torkad blandad frukt
1 liter vatten
1 dl socker
2 msk potatismjöl


Skär frukten i små bitar, koka i vattnet ca 10 minuter.
Tillsätt sedan sockret och koka ca 5 minuter till, eller tills frukten är mjuk.
Ta upp fruktbitarna med hålslev och lägg i en skål. 
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. 
Häll redningen i kastrullen under omrörning.
Låt koka upp.
Häll det sedan över frukten.
Strö lite socker över krämen så den inte skinnar sig.


Serveras sval med kall mjölk!


Det går också bra att reda krämen med frukten kvar.

måndag 26 mars 2012

Tarte tatin


Tarte tatin en fransk äppelpaj kanske man kan säga.
Jag kände att jag var tvungen att prova, men vet inte om jag blec så inmponerad.
Kanske för att den förmodligen inte blev lika god som originalet sägs vara...
Men jag har provat och valde ett recept av Per Morberg, som du hittar HÄR.




söndag 25 mars 2012

Doptårtor till Ella i rosa och lila

För några veckor sedan gjorde jag tårtor till lilla Ellas dop.
Smörgåstårtan hittar ni HÄR.
De mjölkfria muffinsarna hittar ni HÄR.

Och här kommer själva doptårtorna.

Önskemålen var rosa, lila och bebis.




Ljusa bottnar
Glasskräm
Jordgubbar
Jordgubbsmousse




Ljusa bottnar
Vit chokladfluff
Hallon
Lemoncurd grädde

Spacklade med grädde
Täckta med dekorfondant
Dekorationer i fondant/FP

Jag lyckades få en luftbubbla under fondanten på båda tårtorna.
Störande, men det gick inte göra något åt, då de valde att dyka upp dagen efter de var täckta.


torsdag 22 mars 2012

Cookie Molds

Jag har ju sett att "nästan alla" har testat detta, så nyfiken som jag är kan jag ju inte låta bli att testa!
Formen har jag köpt på Strössel och Annat och du hittar flera olika varianter HÄR.



Till det rosa har jag använt Candy Melts
Sen blandade jag lite överbliven choklad jag hade hemma i form av vanlig mjölkchoklad och den med daim.
Inuti hade jag oreos choklad

Kanske inte så smart att använda en choklad med bitar i, det var lite svårt att få det att rinna ner på sidorna.

Måste säga att jag är förvånad, trodde det skulle bli jättemycket choklad, men det blev det inte.
Men man kanske inte äter så jättemånga...

Min 5-åring har bokat dessa till kalaset, hon och lillasyster såg ut som chokladtroll efter att ha smakat en bit.

Nyheter från pågen

För ett tag sedan fick jag hem lite nyheter från Pågen.



Praktiskt om man vill ha med sig en macka i väskan eller på utflykten.
Smakmässigt var de okej, men jag tycker nog originalet med skivor är bättre.


Jättegott!
Ett osötat bröd med god smak.
Känns lite nyttigare och blir jättegoda med lite gott pålägg.
Passar bra som matbröd då det inte är så sött.



Ett rågfyllt alternativ till den vanliga limpan.
Goda smak och härlig konsistens.



Bra smak.
Stora så hela hamburgaren ryms, det tycker jag är bra.
Allra minst om man ska äta ute i naturen så är det bra om inte biffen sticker ut en massa, det är lättare för barnen att hålla i den när brödet är lika stort.

Samtliga bilder är lånade från pågens hemsida.




onsdag 21 mars 2012

Snabblagad lax

En snabbgjord lax, som man rör ihop medan potatisen kokar.
Perfekt till vardagsmiddagen som kan behöva gå fort.



Lax i krämig sås
 4-6 port

800 g Lax/torsk - skäres i bitar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
ca 2 tsk senap
3 msk hummerfond
5 msk röd stenbitsrom
1 knippa dill
salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till såsen utom rom och dill i en stekpanna.
Koka upp och låt puttra i 10 minuter.
Tillsätt laxen och låt den puttra med i ca 10 minuter.
Rör i rom och dill.
Smaka av och koka upp alltihopa.

Koka potatis, pressa om du vill.

Servera med valfri sallad


söndag 18 mars 2012

Smörgåstårta

Jag gjorde smörgåstårta till ett dop för nån vecka sedan.
Samma fyllning som HÄR.


Toppad med skinka, ost, sallad.
Räkor, las, ägg.
Tomat, gurka och citron.

Dillen som jag hade köpt glömde jag såklart lägga på....

Jag gjorde även två mjölkfria smörgåsar.
Till dessa använde jag tekakor med skrädmjöl, som jag bakat mjölkfria.
Recept på dem kommer senare.


De fick liknande topping som smörgåstårtan.
Sallad, citron, gurka och tomat.
Skinka, ost, ägg, lax och räkor.




lördag 17 mars 2012

Mjölkfria cupcakes med chokladsmörkräm

Dessa små cupcakes gjorde jag som ett mjölkfritt komplement 
till ett dop.


Jag har använt dessa muffins.
Sen rörde jag ihop en smörkräm på mjölkfritt margarin, florsocker och kakao.
Dekorationer i FP/Fondant.


Jag hade fått ett recept på en smörkräm med smält mjölkfri choklad i, men glömde köpa chokladen.
Annars tror jag den hade blivit godare, med mer chokladsmak.


Mjölkfria muffins

Jag använde mitt vanliga muffinsrecept, men använde mjölkfritt smör.
I vanliga fall har jag creme fraiche i dessa, jag hade tänkt ta lite solhavre, men tyckte smeten var nog lös ändå.
Tilläggas bör väl att jag bara gjorde ¼ sats och om man gör en hel kanske den blir tjock utan extra vätska.


Mjölkfria muffins 
ca 12-16 st beroende på storlek
4 Ägg
3 dl Socker
1 krm Salt
1,5 tsk Bakpulver
3 dl Mjöl
2 tsk Vaniljsocker
80 g Smält mjölkfritt margarin
ev 1,25 dl solhavre

Rör ihop samtliga ingredienser.
Häll upp i formar, fyllda till ca ½.
Grädda mitt i ugnen 180° ca 10 minuter, kolla med provnål så de är klara.
Låt kallna på galler under bakduk.







tisdag 13 mars 2012

Hundtårta till Ida

En hundälskande 15 åring ska ha en tårta med hund på!
Det fick bli en svart hund med lite tillbehör på denna 
glutenfria tårta.


Vaniljkräm
Jordgubbar
Jordgubbssylt

Spacklad med grädde
Täckt med dekorfondant
Dekorationer i marsipan och SP





På youtube hittade jag en bra beskrivning av hur man modellerar hunden.



Glutenfri tårtbotten



Glutenfri tårtbotten
5 ägg
3 dl strösocker
2,5-3 tsk bakpulver
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl  maizena
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt.
Sikta ner mjölsorterna och bakpulver.
Blanda om.
Smörj och bröa eller klä formen med bakplåtspapper.
Häll upp i form med löstagbar kant 24 cm i diameter.
Grädda längst ner i ugnen på 175° i ca 35-45 minuter, kolla med sticka så den är klar.

Bottnen blir ganska hög och går utmärkt att dela i 4 delar, så man kan ha tre lager fyllning om man önskar.

söndag 11 mars 2012

Spindelmannentårta till Wilmer!

I februari nästan på dagen sex månader efter min äldsta dotter fyller tjejernas kusin år.
Han ringde en kväll och sa att han ville ha en platt spindelmannen tårta.
Ja man kan inte direkt säga nej till en sån söt liten kille!
Självklart skulle han ha en sån.



Kanske inte de rakaste kanterna på tårtan, men den smakade gott och för mig är det nog det viktigaste.


Ljusa bottnar
Vit chokladfluff
Vit chokladfluff + hallon
Lemoncurdgrädde + blåbär
Spacklad med grädde
Täckt i svart marsipan
Dekor i marsipan och fondant

Jag tycker det blev riktigt gott!

Och femåringen var nöjd, han fick som han ville, en platt spindelmannentårta!




onsdag 7 mars 2012

Tårta med Pet shops lamm

Modellera figurer är inte min starkaste sida!
När en kollega hade önskemål om ett lamm från Pet shops mötte jag min överman på allvar.
På senaste juntan satt jag i 20 minuter och försökte få till det och sen gav jag upp.
En liten stund senare kommer Maria till juntan utan att veta vad hon ska göra.
Perfekt för mig, hon är nämligen en riktigt duktig "pysslerska".
Hon snodde enkelt ihop lammet, jag gjorde blommor.

Förutom lammet var önskemålet hallonmousse och vanlijsås 
och ingen grädde.






Ljusa bottnar
Hallonmousse
Vanliljsås och hallonsylt
Vaniljsås och hallon

Spacklad med marängsmörkräm
Täckt med marsipan

Tårtan är gjord helt laktosfri.


Lika nöjd som jag är över att Maria fixade lammet åt mig är jag över att jag lyckats fota dessa bilder med min systemkamera i läget manuell och inte i auto, som jag alltid annars gjort.
De är helt oredigerade.
Det lönar sig kanske att gå fotokurs ändå!

tisdag 6 mars 2012

Mormors Klappgröt

När jag var liten tyckte jag verkligen inte om lingonen i lingonsylten.
De var och är helt enkelt inte goda!

Min mormor brukade sila bort bären så bara "såsen" blev kvar när vi skulle äta palt.
Det är vad jag kallar för en genomsnäll mormor och ett mycket bortskämt barnbarn.
Speciellt när jag egentligen helst bara åt palt och mycket smör.

Hur som så gjorde samma genomsnälla mormor ibland klappgröt.
Det tycker jag är jättegott, har ni inte testat så tycker jag ni ska göra det.


Klappgröt 
4 portioner (lite mindre i storleken)

5 dl vatten
2 dl lingonsylt
1¼ dl mannagryn

Koka upp vatten och sylt.
Vispa ner mannagrynet
Koka på svag värme i 4-5 minuter.
Häll upp i en skål och vispa ljust och pösigt med elvispen.

Servera med kall mjölk.


Servera den med laktos -eller mjölkfri dryck så kan även de som är känsliga för det äta denna gröt.