fredag 22 april 2011

Räk och romtårta

Idag har vi, hela min familj, respektive och barnen umgåtts hela dagen.
Den avslutades med en liten påskbuffé.
Imorgon splittras vi igen, då vi alla åker hem till vårt.

När vi ses alla såhär brukar vi nästan alltid ha något nytt recept vi vill testa, därför brukar vi ha en liten typ av knytkalas, där vi alla kommer med lite av varje.
Och så slipper mamma laga mat åt alla hela helgen.
Det tycker jag är bra, även om jag tycker det kan vara kul att bjuda hela tjocka familjen på middag också.
Men det är kul med knytis, man får lite nya saker och smaker varje gång.

Min mamma hade ialla fall gjort en härlig romtårta.


Räk- och romtårta

Botten:
100 g smör eller margarin
250 g kavring

Fyllning:
1 ½ kg räkor med skal
10 cm purjolök
4 gelatinblad
5 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom
1 msk pressad citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
räkor
citronskivor
dill

Sätt bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant 24 cm i diameter.
Smält smöret.
Mixa brödet till smulor i matberedare, häll i smöret under tiden.
Tryck ut i formen och låt vila kallt ca 15 minuter.

Skala räkorna, spar ca ⅓ till garnering, grovhacka resten.
Strimla purjon.
Lägg gelatinblad i kallt vatten, låt ligga ca 10 minuter. 
Blanda de övriga ingredienserna.
Krama ut gelatinet, blanda med en klick av fyllningen i en kastrull och låt smälta på låg värme.
Rör ner i resten av fyllningen, blanda väl.
Häll i formen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnera strax innan servering.



Skulle ni mot förmoda sakna något bland er påskmat under de kommande dagarna kan jag rekommendera denna varmt.
Den var jättegod!

3 kommentarer: