måndag 24 maj 2010

Födelsedagstårta i två våningar

Idag fyller lillasyster 19 år!
Ett stort grattis till henne, hon önskade tacos till middag och tårta och fika till kompisarna sen.

Fegade ur inför studenttårtan och har nu testbakat med två våningar.
Dock är ju den övre våningen inte så stor.

Jag har inte stöttat upp den med pinnar och heller inte satt någon tårtbricka under den lilla, utan den ligger bara direkt på den stora tårtan. Det gick bra den här gången, men om man har lite tyngre fyllning i så tror jag att den kan börja sjunka och då behöva stagas upp med pinnar och kartong.

Ljusa bottnar
Marsankräm + banan + vindruvor
Grädde + frysta hallon


Den lilla tårtan är utskuren från en rulltårtsbotten
Gräddkräm + banan + vindruvor + frysta hallon

Spacklad med gräddkräm.
Gräddkrämen är helt enkelt en blandning av Marsankräm och grädde lite efter tycke och smak är min gjord, men ungefär hälften av varje är ett riktmärke.


Täckte gjorde jag med min första hemmagjorda sockerpasta, som jag fodrade med smält smör för att förhindra att den börjar "svetts" då den kommer i kontakt med gräddprodukter.

Blommorna har jag gjort på tårtdekoreringskursen som jag gick, de är gjorda i sockerpasta och rosorna är i marsipan.

Kantband och "bollband" runt tårtorna är gjorda i sockerpasta vit samt en som färgats grön.

För att täcka en tårta behövs ca 500 gram, jag gjorde ½ sats av detta recept och det räckte att täcka den här tårtan, samt det vita kantbandet och det blev lite över


Sockerpasta ca 1,2 kg

1 msk gelatinpulver
4 msk vatten
30 g kokosfett
1 1/4 dl vit sirap
700 g + 200 g + 100 g florsocker
1 msk maizena mjöl

Rör ut gelatinpulvret i vattnet, låt svälla i 5 minuter.
ställ sedan i vattenbad oc h låt smälta.
Tillsätt kokosfettet och låt det smälta, rör sedan ner sirap.

Häll 700 g florsocker i köksmaskin, häll i gelatinblandningen och blanda med degkrok på medelhastighet i 5-10 minuter.

Blanda ner 200 g florsocker och blanda i maskin ca 3 minuter till.

Ta upp massan på arbetsbänken och arbeta in det sista florsockret.

Den blir ganska lös med blir fast vid vila, minst 5 timmar, helst till nästa dag i rumstemperatur.

Täck den väl med plastfolie och lägg i plastpåse.


Jag använde min matberedare då jag inte har någon assistent.

Min sockerpasta kändes lite torr och smulig när jag skulle kavla den, ett tips är att köra den några sekunder i mikron så blir den mjuk och lätt att arbeta med.

När man kavlar ut och arbetar med sockerpasta använder jag mig av vanligt maizenamjöl för att det inte ska fastna på bordet och redskapen.

För att limma fast dekorationerna kan man använda vanligt vatten, äggvita eller ätbart lim som finns att köpa.

Nu ska jag gå och provsmaka den också, hoppas att den smakar bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar