Till vår senaste arbetsplatsträff på jobbet hade jag med mig två moussetårtor.
Det var kul att baka någon annan tårta än en "vanlig tårta".
Det är ju egentligen inte så kul att baka själva tårtan, utan det är ju dekoreringen som är det roliga pysslet.
Desto roligare var det att baka denna tårta.
Lite bökig, med många skålar i omlopp och då vi fortfarande inte får använda vårt dricksvatten direkt från kranen kan man inte bara skölja ur en bunke och använda den direkt till en annan smet.
Resultatet blev en syrlig men samtidigt söt tårta på en härlig chokladbotten.
Jag valde att garnera dem med olika bär.
Den ena med hjortron och riven vit choklad
och den andra med blåbär och vinbär och riven vit choklad.
Originalreceptet hittar du HÄR.
Moussetårta med browniebotten, citrus- och vitchoklad mousse
10-12 bitar
Beowniebotten
110 g smör
2 ¼ dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl mjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Citrusmousse
4 st gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
125 g kesella
1 dl pressad lime/citronsaft (jag hade saft från 1 lime och 5 citroner , samt rivet skal från limen)
2,5 dl vispgrädde
Vit chokladmousse
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad
2 äggulor
1 gelatinblad
Browniebotten
Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 24-26 cm i diameter.
Smält smöret.
Vispa smör, socker och sirap pösigt, rör ner äggen.
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao och tillsätt i äggsmeten.
Bred ut i botten på formen och grädda i ca 22 min.
Låt svalna helt i kylskåp.
Ta bort kanten på formen, rengör och sätt tillbaka.
Citrusmousse
Pressa lime och citron och häll i en kastrull.
Vispa grädden för sig.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Värm dessa i limesaften tills de smälter, låt svalna något.
Vispa gulor och socker och rör i kesella.
Blanda ner det svalnade gelatinet i äggvispet och vänd ner grädden.
Fördela i formen på den kalla browniebotten och ställ i kyl för att stelna.
Vit chokladmousse
Vispa grädden lätt till den vita chokladmoussen.
Smält gelatinet i 1 msk vatten i en liten kastrull.
Smält den vita chokladen i vattenbad (försiktigt så det inte blir för varmt).
Vispa äggulorna, rör ner gelatinet och sen den vita chokladen.
Tillsätt lite av grädden i chokladsmeten och rör till en jämn smet.
Vänd ner resten av grädden.
Bred ut moussen ovanpå limemoussen och ställ i kyl för att stelna.
Tårtan går sedan utmärkt att frysa tills det är dags för servering.
Garnera efter tycke, smak och tillfälle.
Receptets längd kan ju verka avskräckande, men den var inte svårt att göra.
Dessutom då den går bra att frysa kan man göra den i god tid innan ev middag eller fest då den ska avnjutas.
lite bökigt, men absolut inte svårt.
Mums,skulle vara gott och smaka på dem.
SvaraRaderaMums, den låter jättesmarrig.
SvaraRaderaåh, de både ser ut att vara och låter ljuvligt goda! Vilken härlig blogg du har =)
SvaraRaderaDär gick jag miste om något....:(
SvaraRaderaUFo