fredag 20 april 2012

Jörnskaka

Mjuka kakor är alltid användbart.
Här kommer ett recept, som jag tagit från mamma.
Av namnet att döma så borde den komma från Jörn, en liten ort några mil från min hemby Glommersträsk.



Jörnskaka

150 g smält margarin
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl kallt vatten
3/4 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk kakao

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten varvat med vatten, mjölk och smör.

Häll o smord och bröad springform med 24 cm i diameter.
Grädda i 175°
Efter 25-30 minuter lägger du över folie och gräddar sedan klart kakan.
Totalt tar det ca 40-45 min ugnen.
Låt kallna.

Glasyr:
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1/2 dl grädde
50 g smält smör

Koka upp alla ingredienser och låt svalna.

Häll sedan glasyren över kakan.


4 kommentarer:

  1. Kakan ser god ut! Aldrig hört om denna kaka :)

    SvaraRadera
  2. Jag vill önska dig och din familj en kanon fin fredag och en kanon fin helg så syns vi snart igen ;-)

    SvaraRadera
  3. ser jättegott ut.aldrig hört talas om denna kaka.undrar hur den smakar

    SvaraRadera
  4. Kakan bakades och såldes till för kanske 20 år sedan i Jörn. Jag vet inte när den började bakas, men det var en lokal bagare/caféägare som började och sen har receptet sålts några gånger. Det här är inte orginalreceptet, tror det är hemligt, men en kopia som är väldigt lik originalet.
    Kakan är mycket saftig och glasyren blir kolaaktug i smaken.
    Ett tips är att dubbla receptet och baka den i långpanna.

    SvaraRadera