måndag 17 september 2012

Kalastårta med maräng

Den här tårtan minns jag från min barndom, den går förmodligen under en massa andra namn också.

Både mormor och mamma brukade göra den.
Tillsammans med vispad grädde och någon härlig tillsats av bär eller frukt är det en given succé!

Enkelt att göra och variationerna är oändliga.
I somras gjorde jag en liten variant med färska hallon och grädde.


Kalastårta med maräng   12 bitar

75 g margarin
1 dl socker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2-3 msk mjölk

Rör margarin och socker poröst.
Tillsätt en gula i taget, rör poröst.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt.
Rör sist ner mjölken.

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
1 påse flagad mandel

Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt lite socker i taget och fortsätt att vispa.


Täck en långpanna 30 x 40 cm med bakplåtspapper, som du även smörjer väl.
Bred ut sockerkakssmeten i långpannan.
Bred marängen ovanpå.
Strö över flagad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 150°, ca 25 minuter.

Låt svalna och lossa försiktigt från pappret.
Dela den på mitten, lägg på vispad grädde och valfri annan fyllning.
Lägg den andra halvan ovanpå.
Servera och njut!

Förslag på fyllning:
Fruktkoctail på burk
Bär av alla de slag
Färsk frukt tex vindruvor
hackad choklad, dajm osv


Vad brukar du fylla din kalastårta med?





2 kommentarer:

  1. Det ä'r en av min sambos favoriter, hans mamma gjorde alltid den till skolavslutningen när de var barn, fylld med fruktcoktail, den är ju himla god och jag fyller den helst med bär eller mandariner på burk, fast tex hackad daim måste vara supergott

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Har lite funderingar ang. ett bröllop! Skulle du kunna maila mig din adress?
    Med vänlig hälsning,
    Andrea
    andreahellman@hotmail.com

    SvaraRadera