fredag 16 december 2011

Polarkakor

Dessa mjuka raringar bakade vi häromdagen.
Jag fegade ur och tog i lite vetemjöl också.
Gott, barnen tryckte flera stycken samma dag!


Polarkakor 20 st

50 g smör 
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt (jag tog 10 dl rågsikt och 5 dl vetemjöl)

Smält smöret, tillsätt vattnet och låt bli ca 37° varmt.
Blanda samtliga ingredienser, låt jäsa i 30 minuter.

Dela degen i 20 bitar, forma till runda bollar och kavla ut till rundlar ca 16 cm i diameter.
Nagga och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jasa 10 minuter.
Grädda mitt i ugnen 275° i 3-5 minuter.
Svalna på galler under bakduk.

Jag tror man kan ha mindre mängd mjöl än de 15 dl jag hade, tycker nästan de blev lite kompakta.

2 kommentarer:

  1. Jag gjorde också såna här förra helgen. Gräddade dock mina bara i 3 minuter. Plus att jag körde några i taget på en het plåt och nedre delen av ugnen.

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut! Nybakat bröd är det bästa!

    SvaraRadera