Gammeldags svartvinbärssaft
2 flaskor
1 liter färska svarta vinbär
1½ liter vatten
3 dl strösocker
1 tsk citronsyra
1. Skölj bären noga.
2. Häll svartvinbärsklasarna i en rostfri kastrull och krossa dem med en potatisstamp eller mixa lätt i matberedare. Tillsätt 1 liter vatten och koka utan lock i ca 10 minuter. Skumma väl.
3. Sila saften och tillsätt citronsyra och strösocker.
4. Rör ner resten av vattnet och koka långsamt upp saften igen, skumma om det behövs.
5. Häll upp saften i desinficerade flaskor, fyll dem ända upp till kanten och tillslut väl.
6. Förvaras kallt och spädes efter smak, cirka 1+4.
Nu väntar vi bara på sommaren och nya bär, om inte snön har tagit knäcken på mina vinbärsbuskar.
Meden vi väntar på sommaren kan vi alltid förlusta oss i Leilas nya bok One more slice, som kommer om några veckor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar