onsdag 21 april 2010

Hemkokt svartvinbärssaft

Idag ramlade jag på en påse svarta vinbär i frysen, de låg där och väntade på att få bli saft - och så blev det.
Provade ett nytt recept från Leilas A pice of cake.
Smakade väl ungefär som den jag brukar koka annars också.
Vill tro att det är nyttigare med hemkokt saft, men om sanningen ska fram så är det väl vatten man ska dricka om man vill vara nyttig.

Gammeldags svartvinbärssaft

2 flaskor



1 liter färska svarta vinbär

1½ liter vatten

3 dl strösocker

1 tsk citronsyra



1. Skölj bären noga.

2. Häll svartvinbärsklasarna i en rostfri kastrull och krossa dem med en potatisstamp eller mixa lätt i matberedare. Tillsätt 1 liter vatten och koka utan lock i ca 10 minuter. Skumma väl.

3. Sila saften och tillsätt citronsyra och strösocker.

4. Rör ner resten av vattnet och koka långsamt upp saften igen, skumma om det behövs.

5. Häll upp saften i desinficerade flaskor, fyll dem ända upp till kanten och tillslut väl.

6. Förvaras kallt och spädes efter smak, cirka 1+4.




Nu väntar vi bara på sommaren och nya bär, om inte snön har tagit knäcken på mina vinbärsbuskar.

Meden vi väntar på sommaren kan vi alltid förlusta oss i Leilas nya bok One more slice, som kommer om några veckor.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar