Jag gjorde en marängsmörkräm i helgen, då får man över äggula.
Bestämde mig för att testa en klassisk efterrätt, som jag aldrig ätit.
För första gången i mitt liv har jag gjort och ätit Crème Brulée.
Jag trodde det skulle smaka helt annars.
Det smakade som tjock vaniljkräm.
Inte mig emot, det är ju gott!
Receptet har jag tagit från boken Två systrars söta.
Crème Brulée 6 port
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
½ dl strösocker
ca 1 dl strösocker eller råsocker till garnering
Värm ugnen till 150 grader.
Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner vaniljstången.
Koka upp gräddmjölken och låt sjuda på svag värme i ca 10 minuter.
Vispa äggulor och socker.
Plocka upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll långsamt ner den vätskan i äggsmeten under kraftig vispning.
Sila blandningen och häll upp i sex ugnsfasta portionsformar.
Ställ formarna i en långpanna i ugnen och fyll försiktigt pannan med kokande vatten.
Vattnet ska gå minst halvvägs upp på formarnas sidor.
Grädda i ca 45 minuter eller tills krämen har stelnat.
Låt formarna stå kallt i ca 1 timme. Strö sedan ca 1 msk socker över varje form och bränn av med gasolbrännare strax före servering.
Det går också bra att ställa in formarna under grillen i ugnen i någon minut, men se upp så sockret inte bli för bänt.
Till det här skulle man onekligen haft en gasolbrännare, men det har jag inte.
Erkänner att jag inte riktigt förstår mig på vår ugn, var finns grillen??
Vad brukar ni göra med era överblivna äggulor.
Har heller aldrig ätit creme brulée, men smakar det som vaniljkräm kan det inte vara annat än gott :-)
SvaraRaderaHmm... jag älskar creme brulée, och äkta aioli, så mitt problem är snarare vad man gör av alla överblivna äggvitor??
SvaraRadera/Bria
Marängtårta Marängsuisse
RaderaOmelett