måndag 8 augusti 2011

Kaffeost....guds gåva....

Kaffeost, denna guds gåva till folket.
Hur gott är det inte?!
Jag tycker det är fantastiskt gott.


Två omgångar kaffe, socker och lite seg, saftig knirrande kaffeost!

Närmsta IKEA för mig finns i Haparanda, alltid när vi åker dit tar vi oss en tur över gränsen för att inskaffa förnödenheter.
Kaffeost eller som vi kallar den finnost, lite tjärtabletter, filbunkar, rieska och lakrits till min man.

Jag har fortfarande inte hittat den där rieskan som smakar som den man åt när man var barn. 
Den som min mammas kusiner bakade i sitt bageri, den är ljuvligt god!

Undra om man kan baka rieska själv?
Någon som har ett recept?


Men åter till denna kaffeost! Ibland hittar man en som är fantastisk och ibland är den inte lika bra.
Mina föräldrar hade provat att göre en egen, utan någon direkt framgång.

Så är det någon som sitter inne på ett recept på kaffeost så får ni mer än gärna dela med er!
Ingen skulle bli gladare än jag, min pappa, syskon, ja hela min familj skulle uppskatta det.

3 kommentarer:

  1. Ohhh..jag minns att min mamma gjorde något sådant..Hon brukade lägga den i en korg av rotslöjd för att få ett fint mönster. Minns hur det knirrade... men tyvärr, Mor är död&begraven och inget recept har jag kvar..

    Ulla Fo

    SvaraRadera
  2. Kaffeost!
    Ingredienser:
    2 liter standardmjölk
    ½ dl vispgrädde
    2 tsk ostlöpe (finns på apoteket och i vissa butiker)

    Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull.
    Värm upp till fingervarmt (37 grader C).
    Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå ca 30 - 40 min tills vätskan stelnat (ystat sig).

    Rör om försiktigt med en hålslev samtidigt som du värmer upp vätskan till fingervarmt igen.
    Fös under tiden ihop osten från kanterna in mot mitten av kastrullen.
    När osten samlats till en boll i mitten värms alltihop upp till kokpunkten - men det ska ej koka upp! Ta kastrullen av värmen just innan vasslan kokar.

    Lägg osten i ett finmaskigt durkslag/stor sil/ eller i en ostform om du har en sån.
    Pressa ur så mycket vassla som möjligt ur osten. Ställ en tyngd över och låt stå några timmar så det sista pressas ur och osten blir torr.

    Sätt ugnen på 200 grader C. Tryck ut osten i en välsmord eldfast form - osten ska vara max 3 cm tjock så är den lagom. Grädda osten i mitten av ugnen tills den fått färg.

    Om kanterna blir hårda - linda in den varma osten i aluminiumfolie efteråt så mjuknar de.

    När osten kallnat - skär i små kuber eller strimlor, lägg en hög i kaffekoppen och fyll koppen med nykokt kaffe.



    Hoppas receptet hjälper dig! :)
    Mvh /Mia

    SvaraRadera
  3. Tack och bock Mia, jag måste testa =)

    SvaraRadera