fredag 9 december 2011

Ankarstock

Sirapslimpa i all ära, barnen äter det, min man äter det, alla äter det, onyttigt men gott.
Men Ankarstock i all ära, det är allt som sirapslimpa är, men mycket godare och mycket saftigare!

Lite bökigt att baka, då man gör en fördeg, så man måste planera så man har tid att baka ut dem dagen därpå.
Men annars inte märkvärdigt svåra att göra.
Och perfekt storlek eftersom man bakar dem i 
små limpor i valfritt antal.

Ett gott alternativ till julvört för den som inte gillar det.
Kan tänka mig att dessa smakar toppen med en skinkskiva och lite senap på.


Ankarstock 4-8 bröd

Fördeg dag 1:
50 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, rör ut med vattnet.
Tillsätt mjölet och blanda ordentligt.
Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

Huvuddeg dag 2:
50 g smör
7 dl vatten
3 dl farinsocker
4 tsk salt
1 msk soja
7 dl vetemjöl special
17-18 dl rågsikt

lite olja till pensling
lite mjölk till pensling

Häll smeten från dag 1 i en degblandare.
Smält smöret och tillsätt vattnet, värm till 37°.
Häll degspad, farinsocker, salt och soja i bunken, blanda väl.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt.
Arbeta degen i minst 15 minuter i maskinen eller 30 minuter för hand.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 4-8 bitar.
Baka ut varje del till en limpa. 
Lägg dem på plåt eller form med bakplåtspapper.
Pensla dem med olja, även mellan om de bakas på plåt, så går det lättare att dela dem efter gräddning.
Sätt ugnen på 200°.
Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda på nedersta falsen i 30-40 minuter.
Ta ut och pensla dem med mjölk.
Låt svalna på plåten under bakduk.


Dessa borde kunna bakas mjölkfria.
Man byter ut smöret till mjölkfritt smör och penslar dem efter gräddning med vatten istället för mjölk.

1 kommentar:

  1. Har aldrig smakat sånt bröd,kanske dags för det.
    ser jättegott ut.Jag ÄLSKAR sirapslimpa,så detta skulle då gå hem hos mig och min son

    SvaraRadera