torsdag 3 mars 2011

Trerätters meny med VB-ost, orre och hjortron

Ännu ett gammalt inlägg från min gamla blogg.

På midsommardagen bjöds det en mycket god trerätters där vi alla hade ett eget ansvarsområde.

Lillasyster stog för förrätten - Västerbottensostpaj med tillbehör.


Jag har hittat ett bra recept på VB-paj hos kryddburken, som jag delar med mig av här:

Pajdeg :1 toppits pajform aluminium 14dl
150 g smör eller margarin
 2 dl mjöl
1 msk vatten

Fyllning :250 gram riven västerbottenost
2 äggulor
2 hela ägg
2 dl grädde
Salt

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna!
Tryck ut pajdegen i formen och nagga med gaffel.
Ställ i frysen under tiden du förbereder pajfyllningen.
Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna.
Förgrädda pajdegen ca 10-12 min i 175 grader.
Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.
När du tar ut den så ”dallrar” det fortfarande lite lite i mitten, men låt pajen ”stå till sig” och servera den med fördel kall.
Servera med gräddfil, rödlök, dill, löjrom och njut!



Mamma stog för varmrätten - Rödvinbärsfylld ugnsstekt orre, klyftpotatis och en ljuvlig sås gjord på messmör och gelé.  

  
Jag ansvarade för efterrätten - Guldbakelser med hjortron

  

Guldbakelser 14 st  

Ugn 175 grader

Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 ½ msk vatten

Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjölet.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
dela den i 14 bitar och tryck ut i små aluminiumformar, ställ dem i kulen ca 30 minuter.

Fyllning och sås:
100 g mandelmassa
75 g smör
1 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2½ dl kesella vanilj
1 ägg
500 g hjortron
1 msk florsocker

Riv mandelmassan grovt.
Smält smöret i en kastrull.
Rär ner mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmassa.
Fördela smeten jämnt i formarna.

Värm kesella och ägg i en kastrull.
Tillsätt 250 g hjortron (låt dem rinna av om de varit frysta)
Toppa formarna med detta.
Ställ dem på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Låt bakelserna svalna.

Sås: passera 125 g hjortron genom en
finmaskig sil.
Blanda med florsocker.

Garnera bakelserna med resten av hjortronen och servera med såsen, lite vispad grädde och citronmeliss.


Måste säga att allt detta var riktigt gott.
Har ätit fågel som liten hos min mormor, men kommer inte ihåg om det var tjäder eller orre och inte heller hur det smakade.
Men detta minns jag och det var gott!
Efterrätten blev lite torr, förmodligen är det kockens fel.



4 kommentarer:

  1. Vilken festmåltid!!! Gott!!!

    SvaraRadera
  2. Det där bakelserna låter supergoda :-)

    SvaraRadera
  3. Oooh... vilket straff det är att läsa din blogg när man hårdbantar :P

    SvaraRadera
  4. Det var supergott!
    Sarah; jag skulle ju kunna säga "sluta läs då" Men det vill jag ju såklart inte, så jag hoppas du kommer tillbaka trots frestelserna =)

    SvaraRadera