onsdag 5 maj 2010

Bröllopstårta i vitt med rosa rosor

Förra sommaren fick jag den stora äran att göra en bröllopstårta.
Är inte helt nöjd med resultater utseendemässigt, men den var god och brudparet sa att de var nöjda.



Ljusa bottnar
Vit chokladmousse + Skogshallon.
Spacklad med grädde, täckt med en 50/50 blandning av extra vit marsipan och sockerpasta, fodrad med smält smör.

Dekorationerna är gjorda i sockerpasta, som är färgad till önskad nyans med pastafärger.



Jag brukar använda mig av receptet från potatismjölpaketet till mina

Tårtbottnar

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 - 3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
Vänd ner de torra ingredienserna.
Smörj och bröa alt mjöla en form med löstagbar kant 24 cm i diameter och häll upp smeten i formen.
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 40 minuter. Gå mer på stickprov än tiden.

Om man mjölar formen med vetemjöl eller klär den med bakpapper smular det mindre om man tex ska spackla den med smörkräm. Man slipper även smulor i grädden eller annan garnering.

Vit chokladmousse

3 gelatinblad
200 g vit choklad
1 + 5 dl vispgrädde
2-3 äggulor
0,5 dl strösocker

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Finhacka chokladen och lägg i en stor bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen. Rör tills den är slät eller kör med mixer.
3. Ta upp och smält gelatinbladen på svag värme i liten kastrull. Rör ner dem i chokladen.
4. Vispa äggulor och socker pösigt och rör ner i chokladblandningen.
5. Vispa 5 dl grädde och vänd ner lite i taget, försiktigt. Låt moussen stelna något innan du lägger den på tårtan.

Orginalreceptet är det dubbla, minns inte riktigt till hur många tårtor denna ½ sats räckte till, men jag skulle gissa till en tårta med samma fyllning på båda bottnarna. Det kanske blir lite över.
Det går utmärkt att fylla bottnarna och frysa in den, man tinar den sedan långsamt när man ska använda den.

På bröllopstårtan hade jag enbart mousse på ena bottnen och mousse + skogshallon på den andra.

Fick just smaka på en jättegod kaka som lillasyster bakat på sin konditorikurs - Macarons, kanske man ska baka såna nån dag i nån härlig vårfärg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar