torsdag 21 april 2011

Skoleboller med vaniljkräm och kokos.

Dessa bullar verkar både på namnet och det jag googlat fram vara en norsk företeelse.
Rätta mig om jag har fel.

Mitt recept kommer från min mamma, än en gång, har ingen aning om var hon fått det ifrån.
Jag tycker dom är goda!
Däremot tycker min sambo inte om kokos.
Så av ren lathet penslade jag alla bullar med smör och doppade dem i strösocker, förutom en som fick bli med kokos.
Det är gott det med, men originalet är med florsockerglasyr och kokos.




Just gräddade i väntan på garnering och provsmakning.
Upplagda på mitt fina fat jag fick som 30-års present från mina presentgillande kollegor.
Tack till er alla som är med i presentkassan!

Skoleboller 16 st

50 g jäst
3 ½ dl mjölk
100 g margarin mjukt eller smält
1 dl socker
½ tsk kardemumma
9-10 dl vetemjöl

Vaniljkräm
2 ½ dl mjölk
4 msk marsanpulver
2 msk socker

Pensling
1 ägg

Garnering
2 dl florsocker
1 msk vatten
kokosflingor


Smält margarin tillsätt mjölk, värm till 37 grader.
Lös upp jästen i lite degvätska.
Tillsätt socker och kardemumma.
Rör i mjölet lite i taget till en deg.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Koka ihop ingredienserna till vaniljkrämen enl anvisningarna på paketet.

Dela degen i 16 bitar, forma runda bullar, som du sedan plattar till. 
Lägg på plat med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter.

Tryck fördjupningar i varje bulle, klicka i ca 1 msk marsankräm.
Pensla bullarna med ägg.
Grädda mitt i ugnen 225° i 8-10 minuter.
Låt svalna.

Bred på glasyr och doppa i kokos.




En liten bulle penslad med smör och doppad i kokos.


2 kommentarer:

  1. Ser väldigt smarriga ut! Kan tänka mej att det blev väldigt gott att doppa dem i kokos!

    SvaraRadera
  2. Vad fina de blev! Jag har gjort en variant av såna här bullar fast då är vaniljkrämen gömd inne i bullen, då kallade jag dem vaniljbullar tror jag. Visste inte att de var norska :)
    Det är fantastiskt gott, och senast igår funderade jag på om jag skulle hinna baka såna till påsk! Men nej :( Glad påsk!!

    SvaraRadera