söndag 25 september 2011

Höstig älgköttgryta

Idag åt vi köttgryta här hemma.
Det blev ett nytt eget påhittat recept.
Det blev en höstig middag, med mycket hemgjorda tillbehör.

Vi hade mammas gelé både av röda och svarta vinbär, hembakad lappkaka från bagarstugan, egen rödvinbärsdricka.

Mängden räckte med råge till 4 vuxna och två barn. Jag skulle säga att till en normal familj på 4 pers räcker det med 500 g kött.
Men jag gillar storkok och att hitta storkok i frysen är bra!
Mängden rotsaker är också en smaksak och går att ändra som man själv vill.

Det här blir även mitt bidrag till månadens matutmaning på bloggen
Kalasgott.
Där septembers tema är stekar, soppor och grytor.



Höstig älgköttgryta  8-10 pers

1 kg grytbitar av älg
2 morötter
1 palsternacka
Champinjoner
1 Gul lök
1 burk creme fraiche champinjon och kantarell 
(man skulle nog kunna haft 2 burkar till den mängden kött)
Naturell creme fraiche 
Valfri grädde
Viltfond
Lite kycklingfond, ev soya
Salt, peppar
Färsk timjan

Stek grytbitarna i smör tills de fått fin färg.
Salta och peppra.
Slå på vatten så det täcker köttet och låt puttra under lock tills det blivit mört.
Lägg köttet i en skål, sila av stekspadet i en annan och spar till såsen.

Skala och hacka löken.
Skala och riv palsternackan på grövsta sidan på rivjärnet.
Skala och slanta morötterna.
Ansa och skär svampen i bitar.

Stek svamp tills den fått fin färg och lägg tillsammans med köttet i skålen.
Stek lök, morot och palsternacka försiktigt.

Lägg samtliga ingredienser i en gryta.

Häll stekskyn i en kastrull.
Tillsätt creme fraiche och grädde efter smak.
Smaka av med fond och kryddor.

Häll såsen över köttet och grönsakerna, låt allt bli varmt och puttra en liten stund.
Smaka av igen.

Servera med kokt potatis, gärna mandel, gelé, smör och bröd.


1 kommentar: