fredag 30 september 2011

Plommonbulle

Den här bullen bakade jag för ett tag sedan.
Tycker inte resultatet blev som i tidningen, undrar vad jag gjorde för fel?
Reecptet fanns i senaste numret av Hembakat.
Är det någon annan som testat och fått ett bättre resultat.
Den blev jättegod, men om man inte åt den på en gång utan det fick gå en dag var den snustorr.
Sen blev den lite väl platt tycker jag.
Men man borde kunna ta sin vanliga vetedeg tycker jag. Kanske kavla ut och bre/strö på fyllningen och rulla ihop. Sedan skära bitar och göra som en butterbulle.


Plommonbulle

Deg
25 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1 msk kardemumma
½ tsk salt
6 dl vetemjöl

Fyllning
75 g rumsvarmt smör
1 msk kardemumma
1 dl råsocker
4-5 plommon
50 g flagad mandel

Glasyr
1 msk vatten
1½ dl florsocker

Börja med degen
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt.
Lös upp jästen i degvätskan.
Blanda kardemumma och salt med vetemjöl, tillsätt i degvätskan.
Arbeta ihop till en deg, låt jäsa i 1 timme.

Ugn 175°
Klä en form på 24 cm i diameter med bakplåtspapper, häll degen i formen.

Rör ihop smör, råsocker och kardemumma till fyllningen.
Dela plommonen och kärna ur.
Tryck flera hål med fingret i degen och klicka ner fyllningen och sedan plommonen.
Strö över mandeln.

Grädda i ca 30 minuter.

Rör ihop glasyren och ringla över den svala bullen.

1 kommentar: