tisdag 7 september 2010

Test av fondant från strössel och annat del 2

Fick hem en ny färg för ett tag sedan - Turkos.
Hade även beställt en silikonform för att göra blommor i.
Kände att jag verkligen ville testa dem och tyckte att det var läge för test del 2 av fondanten som Pehrnilla på Strössel och annat så snällt skickat mig på prov.

Blommor skulle det bli i lite olika varianter och av olika material.

Gjorde lite små platta blommor i turkos dekorfondant och de rosa är i Ballinas sockerpasta.

Färgade den vita modelleringsfondanten turkos och gjorde dessa blommor med hjälp av utstickare och silikonform.

Och dessa på samma sätt i vit modelleringsfondant

Modelleringsfondant vit och färgad turkos
Jag gjorde blommor i silikonformen och små platta.

Bra:
Mjuk konsistens
Lätt att färga in
Enkel att kavla ut
Torkar snabbt om man fort vill ha hårda blommor

Mindre bra:
Torkar rätt snabbt på ytan om den får ligga framme, ex om man stansat ut flera blommor som ligger och väntar på "vidare behandling"



Gjorde även fyra rosor alla i olika material, allt för att testa och jämföra.

Ros i vit modelleringsfondant
Smidig att jobba med till en början
Torkar snabbt

Ros i naturell kavlingsmarsipan
Ja vad ska man säga?
Marsipan är och kommer alltid vara marsipan
Smidig att jobba med, lätt att forma rosor
Helt klart min favorit till rosor

Ros i Brun dekorfondant
Väldigt mjuk
Blir inte speciellt hård efter att ha stått framme heller
Skulle inte rekommendera den till modellering, som kräver någon form av stadga
Däremot god som täcke på tårtan.

Ros i vit dekorfondant färgad rosa
Något bättre konsistens än den bruna, inte lika mjuk
Ok att göra rosor i
Stelnade lite, men ej rakt igenom
Som den bruna lämpar den sig bäst till att täcka tårtor med

Sammanfattingsvis:
Jag tycker dekorfondanten är riktigt bra att täcka tårtor med, den kommer jag att använda fler gånger.
Modelleringsfondanten funkade bra till platta blommor och de gjorda med silikonformen, som blev hårda och höll formen bra.
Till rosor däremot tycker jag att marsipan är en klass för sig


6 kommentarer:

  1. Så roligt att du gjort ett test, det gillar jag =) Håller helt klart med dig i fråga om marsipan - det är ett underbart material att göra rosor i!

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag undrar hur länge dekorfondant håller sig om du öppnat förpackningen? Skall den förvaras i kylskåp? Hur bakar du ut den? Om den inte är öppnad hur länge håller den sig då?

    SvaraRadera
  3. Hej. Jag undrar hur länge dekorfondant håller sig om du öppnat förpackningen? Skall den förvaras i kylskåp? Hur bakar du ut den? Om den inte är öppnad hur länge håller den sig då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fondant ska förvaras svalt, jag har min längst ner i kylen. En öppnad förp håller länge, det är ju mest bara socker. Se till att plasta in den med dubbel plastfolie o sen i påse som du försluter. Jag brukar lägga mina restbitar inplastade osv i en plastburk m lock i kylen. Oöppnad har också lång hållbarhet, upp mot ett år. den går åxå bra att frysa. Om du menar utkavling så knådar jag till den först så den blir mjuk o smidig till en rund klump. sen kavlar jag ut den på en vaxduk eller silicon underlägg. Klibbar det använder jag maizena. Hoppas du fick svar, annars är det bara att höra av sig igen här eller via mail :) //Sarah

      Radera