söndag 25 juli 2010

Fetaostsås och en härlig paj med färska bär!

Vilken helg!
God mat och fint väder..ända till på söndag, då vädret var riktigt dåligt, men fikat var ändå gott.
Först ut var fredag med sol, värme och grillmiddag hos vänner.





Sen kom lördagen med sol, värme och grillmiddag med vänner hemma hos oss.
En trevlig kväll med grillspett, potatissallad, såser, sallad och en liten paj med färska bär.


Fetaostsås
1 pkt fetaost
Turkisk youghurt
Citronsaft
Honung
Peppar
ev salt
Mosa/smula fetaosten i en skål.
Rör i youghurt till lagom konsistens.
Tillsätt alltid lite sött och surt, denna gång i form av lite citronsaft och honung efter smak, prova dej fram.
Krydda och ev salta.



Sommarpaj med färska bär
6 små pajer eller 1 stor paj
Mördeg
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
2 äggulor
Ugn 175 grader
Kör mjöl, socker och smör i matberedare.
Tällsätt äggulorna och kör lite till - överarbeta inte.
Låt degen vila i kylskåpet minst 30 minuter.
Tryck ut degen i pajform och låt stå ytterligare 15 minuter i kylskåp.
Nagga botten med en gaffel och grädda pajdegen i ca 25 minuter eller tills den är gyllenbrun.
De små pajerna gräddas lite kortare tid.
Låt pajskalet kallna.




Fyll pajskalen med vaniljkräm, vispad grädde, kesella vanilj eller keselle jordgubb-lime. Ta 1 dl/ liten paj och 5-8 dl till en stor.
Tryck försiktigt ner bären i ett fint mönster.







Mitt pajskal var fyllt med kesella jordgubb-lime, färska hallon och jordgubbar och över strödde jag lite riven vit choklad.

Sist men inte minst söndag, då regnet öste ner från grå himmel, 12 grader plus.
Men med trevligt besök och gott fika tog den dagen också slut.
Jag hade bakat en annan av mina favoriter bland mjuka kakor i rund form - Vaniljkaka.
Recept på den kommer en annan dag.
Mellan all mat och ätande hann vi även med lite nyttogöra, som promenader, städning och bak av muffins med hallon till det kommande 4-års kalaset.





2 kommentarer:

  1. Den där pajen såg inte helt fel ut. Jag kommer gärna och smakar. ;-)

    SvaraRadera
  2. åh vad god pajen se ut, blir riktigt sugen på jordgubbspaj nu

    SvaraRadera