Att baka med barn är kul, men det blir lätt lite stökigt.
Men de måste få vara med i köket för att lära sig.
Det ska vara enkelt, gå relativt fort och gärna lite kladdigt.
Då tror jag att de trivs som allra bäst.
Vad passar inte då bättre än gamla hederliga chokladbollar, som vi kan bjuda på när det är dags för kalas.
Såhär blev resultatet. Gissa själva vem som gjort vilka!
Chokladbollar ca 25 st
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
3 dl AXA havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe
Garnering: havregryn, pärlsocker eller kokos
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
Forma små bollar och rulla dem i valfri garnering.
Ställ dem kallt att stelna.
4-åringen fick välja färg på pärlsockret, jag är inte förvånad att det blev just denna färg...
Jag färgade in lite röd pulverfärg i pärlsockret.
En annan enkel "kaka" att baka är kokosmums.
Bortsett från lång visptid är det mycket enkelt att baka.
Jag brukar kalla dem för "daller-daller" och det är just precis vad de är, dallriga och goda!
Kokosmums
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1½ dl kallt vatten
1½ dl kokande vatten
1½ msk gelatinpulver
Blanda socker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en skål.
Lös upp gelatinpulvret i det kokande vattnet, låt stå några minuter.
Vispa ner gelatinblandningen i de övriga ingredienserna.
Vispa 30 minuter
Vispa 30 minuter
4 dl kokosflingor
1½ msk kakao
Blanda kakao och kokos, strö ½ i en form 30 x 20 cm.
Häll i smeten.
Häll resten av kokosblandningen ovanpå.
Ställ i frys tills det stelnat.
Skär i rutor.
Dessa fördelade jag i två olika formar och färgade kokoset med röd pulverfärg i ena och med kakao i den andra.
Man kan välja olika storlekar på formarna beroende på hur tjocka man vill att de ska bli. De rosafärgade valde jag att skära i ytterligare mindre bitar då de är tänkt till barnkalaset.
Vad gott det ser ut, var längesedan jag gjorde kokosmums men funderade faktiskt på att göra det häromdagen, det är ju så gott
SvaraRaderaKokosmums är ju så gott! Måste göra det snart igen.
SvaraRadera